Den europeiska vandringsgräshoppan kan snart finnas på en tallrik nära dig.
Den europeiska vandringsgräshoppan kan snart finnas på en tallrik nära dig. Bild: Borislav Marinic/Mostphotos

Gräshoppa tillåts som livsmedel

Har du länge önskat äta gräshoppa? Nu kanske det blir lite enklare. EU har nämligen godkänt den Europeiska vandringsgräshoppan som livsmedel.

ANNONS
|

Tidigare i år godkände Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, insekten mjölmask som livsmedel. Nu har samma företag, som ansökte om mjölmasken, fått godkännande att sälja den Europeiska vandringsgräshoppan.

LÄS MER:Försäljning av insekter som mat tillåts

Företaget har, under tiden Efsa behandlat ansökan, fått sälja gräshoppan men beslutet innebär att försäljningen nu får fortlöpa.

– Godkännandet kan ändå ses som en fingervisning om hur Efsa och EU-kommissionen bedömer insekter som livsmedel, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Fruktade gräshoppor tillbaka i Namibia

Fler insekter kan bli livsmedel

I pressmeddelandet framgår också att flera insekter kan godkännas som livsmedel. Efsa har inlett processer om att godkänna insekterna hussyrsa, tropisk hussyrsa, honungsbi och drönarpuppa samt svart soldatfluga.Den förstnämnda står näst i kö att få sitt avgörande.

ANNONS

Livsmedelsverket meddelar också att man bör vara försiktig med att äta insekter, speciellt om man är skaldjursallergiker, då livsmedlet kan skapa allergiska reaktioner.

LÄS MER:Flera dödade av skorpioner i storm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS