Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisen ska göra hårdare kontroller på Arlanda. Arkivbild.

Gränspolisen får nya verktyg för flygkontroll

Nu börjar polisen med hårdare kontroller av passagerarlistor på flyg till Arlanda. Senare i år kan kontrollerna komma att skärpas ytterligare – i syfte att komma åt grov brottslighet.

Advance passenger information (API) innebär att resenärer som flyger till Arlanda från ett land utanför EU och Schengen kommer att få sina passuppgifter skickade till polisen i förväg. Dessa uppgifter scannas sedan av polisens nya system PITA.

Om scanningen ger utslag på en eller flera personer kan dessa tas om hand av polisen i samband med ankomsten till Sverige. Direktivet infördes i svensk lag redan 2006 efter ett EU-beslut, men sköttes tidigare manuellt.

- Då begärde vi ut passagerarlistor från flygbolagen, det var en pappershantering som inte var automatiserad, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

1 augusti kan gränskontrollen komma att skärpas ytterligare. Just nu behandlar lagrådet en remiss som grundar sig på EU-reglerna PNR (Passenger name record).

PNR-reglerna går längre än API och ger polisen detaljer om bland annat resväg, bagage och betalningssätt så snart någon köper en flygbiljett till eller från EU.

Uppgifterna får dock bara användas mot personer som misstänks för terrorism eller andra typer av grov brottslighet.

- Dessutom hanteras dessa uppgifter i säkra och separata system. De skickas exempelvis inte över mejl, säger Patrik Engström.