Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade på söndagen att Sverige inför ett inreseförbud från Norge till Sverige.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade på söndagen att Sverige inför ett inreseförbud från Norge till Sverige. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gränsen mot Norge stängs

Under ett extra regeringssammanträde under söndagen fattade Sveriges regeringen ett beslut om inreseförbud från Norge till Sverige. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.
– Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt och gäller till och med den 14 februari, säger inrikesministern.

I ett försök att stoppa smittspridningen av den muterade virusvariant som först upptäcktes i december i Storbritannien införs ett inreseförbud från Norge.

Inreseförbudet gäller redan från Danmark och Storbritannien, av samma orsak, och åtgärden utvidgas nu. Inreseförbudet gäller preliminärt till den 14 februari, men kan komma att förlängas vid behov.

LÄS MER: Uppgifter: Oslo väntas stänga ner

Samma orsak som när gränsen stängdes mot Danmark

Beskedet lämnades under söndagen av Mikael Damberg (S), som under en digital pressträff förklarade att utbrott, i kombination med omfattade nedstängningar i som införs i Oslo, annars kan ge en ström av människor till den svenska sidan.

– Vi vill inte trycka ut den typen av möjlig smittspridning in över den svenska gränsen, och fortsätter med att förklara att samma orsak låg till grund för inreseförbudet från Danmark.

– När Köpenhamnsområdet stängde ner stora delar av sin verksamhet, så ville vi inte att danskar skulle komma över och shoppa och gå på restaurang på den svenska sidan. För att därmed då, eventuellt, riskera att sprida smittan vidare.

Det meddelades också att inreseförbuden från Danmark och Storbritannien förlängs. Inrikesministern påminde även om Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer gällande de som nyligen rest in i landet från Norge.

Rekommendationerna lyder: Stanna hemma i minst sju dagar. Testa dig så snart som möjligt, och följ upp med ännu ett test efter fem dagar. Även medboende rekommenderas att hålla sig hemma tills testresultatet kommer.

FHM: Virusmutationen kan vara lika spridd i Sverige

Inrikesministern förklarade under pressträffen att det inte finns bevis för stora klusterutbrott av de nya virusstammarna i Sverige.

Men Karin Tegmark-Wisell vid Folkhälsomyndigheten säger till TT att den brittiska virusmutationen, som det finns ett 50-tal bekräftade fall av i landet, kan redan vara lika spridd i Sverige som i Norge. Övervakningen av virusmutationer är ännu inte fullt så utbyggd som Folkhälsomyndigheten vill, förklarar hon.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Karin Tegmark-Wisell måste det tas mer prover för att få bättre koll.

– Vi har relativt god koll, men vi är inte nöjda. Vi utgår från att vi precis som de flesta europeiska länder som tittar på det här har en förekomst på några procent. Och det kan mycket väl vara så att vissa regioner har betydligt mer och andra mindre. Men utifrån de stickprov vi har ser det inte ut att vara den dominerande varianten i Sverige, säger hon till TT.

Hon upprepar även farhågorna om att ju mer Danmark och Norge stänger ner, desto fler människor kommer att söka sig till Sverige.

– Vi vill inte att våra köpcentrum, affärer och systembolag överbelastas med risk för trängsel, säger Tegmark-Wisell, säger hon till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.