Gränshandeln drar norrmän

ANNONS
|

- Men vi är väldigt nöjda. Butiken går kanonbra, säger Heidi Fouganthin.

Hon är chef för Sveriges omsättningsmässigt största livsmedelsbutik, kooperativa Nordby supermarket strax utanför Strömstad.

Heidi Fouganthin har inte märkt att kundströmmen från andra sidan kölen sinat. Vad hon hört av de övriga 110 butiksgrannarna så är det business as usual på Nordby Shoppingcenter, där det är tätt med norska bilar på parkeringsplatsen.

Men visst föll norska kronan i fjol. Vid början av 2013 kostade en norsk krona 1:30 svenska kronor. I juli hade den fallit till 1:09. I dagsläget kostar en norsk krona 1:11 svenska.

ANNONS

Mellan 2011 och 2012 ökade besöken från 19,4 till 20,0 miljoner för att 2013 minska till 18,8 miljoner.

–Det var främst från Norge och Danmark som vi tappade och särskilt dagresenärer och privatresenärer, säger projektledare Therese Lindberg på Tillväxtverket.

Myndigheten går inte in på vad det beror på, men minskad gränshandel förefaller vara en trolig orsak.

–Det skulle man kunna tro, ja, säger Therese Lindberg.

De norska turister som kom hit spenderade mest, ihop med ryssarna, cirka 1280 per person och dag. Genomsnittet bland turister låg på 921 kronor.

För cirka 40 procent av endagsbesökarna var shopping resans huvudsyfte.

Av de intervjuade var 92 procent nöjda eller mycket nöjda med besöket i Sverige, där storstadsregionerna lockade mest.

Tillväxtverket började 2011 undersöka de utländska besökarnas volymer, konsumtionsmönster och preferenser. Cirka 20000 personer intervjuas årligen.

Fakta: Undersökningen

Tillväxtverket började den 1 januari 2011 att löpande intervjua utresande personer som inte är bosatta i Sverige vid 14 gränspassager för färja, kryssningsfartyg, bil, tåg och flyg.

Telefonintervjuer görs i Finland och Norge.

Undersökningen omfattar cirka 20000 personliga intervjuer om året.

Källa: Tillväxtverket (TT)

ANNONS