Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stina Stjernkvist/TT

GP/Sifo: Valet blir en nagelbitare – Alliansen i hälarna på de rödgröna

Med bara dagar kvar till valet pekar allt på att inget block lyckas bilda en majoritet, enligt GP/Sifos sista väljarbarometer.
Dessutom är Socialdemokraterna och Moderaterna på väg mot historiskt dåliga valresultat.
– Blockskillnaden blir en nagelbitare, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

Socialdemokraterna ligger långt under sitt valresultat från 2014 då partiet fick 31,0 procent av rösterna. Om det vore val i dag hade bara 24,4 procent av väljarna röstat på partiet, enligt GP/Sifos septembermätning.

Ett stort ras jämfört med valresultatet, men det är ingen betydande skillnad jämfört med GP/Sifos mätning i augusti.

– S har ju varit oerhört stabilt under en väldigt lång tid nu, nästan ovanligt stabilt, konstaterar Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

LÄS MER: Små förutsättningar för en stark regering efter valet

S utspel om familjevecka har inte gått hem

S presenterade i slutet av augusti sitt stora förslag om en extra ledig vecka för föräldrar.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har utspelet inte gett någon utdelning.

– Om Socialdemokraterna hade hoppats på en slutspurtsuppgång genom detta eller genom att fokusera på välfärd, då blir de nog väldigt besvikna, säger han.

Även Moderaterna underpresterar om stödet ska ställas i kontrast till det tidigare valresultatet på 23,3 procent. I denna mätning ligger partiet på 16,9 procent.

– De går framförallt dåligt i storstäderna och det är något nytt. Tidigare har de haft starkt stöd inte minst i Stockholm, för några val sedan kunde de få runt 40 procent i Stockholm, nu är det nere på betydligt lägre nivåer, säger Toivo Sjörén.

M-drömmen på väg att gå i kras

Det är en oroväckande situation för M. Partiet riskerar nu att bli jämnstora eller mindre än SD.

Jonas Hinnfors konstaterar att partiledarbytet från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson inte fått önskad effekt.

– Moderaterna riskerar att landa i ett valresultat som kommer väldigt nära Bo Lundgrens katastrofval 2002. Det är väldigt problematiskt om de blir tredje största parti, drömmen om att bli det största statsbärande partiet i en allians är på väg att gå i kras, säger han.

Sverigedemokraterna kan se sig själva som vinnare i den bemärkelsen att partiet är på väg mot en ökning jämfört med förra valet.

Två dagar före valet ligger partiet på 17,1 procent.

– En intressant sak för drygt en vecka sedan hade SD en starkare ställning i våra mätningar, det man kan fråga sig är varför väljarna har lämnat under den tiden. Normalt sett brukar väljare som går till SD också stanna där, men det kan vara så att de sista väljarna är mer lättrörliga, säger Toivo Sjörén.

KD har vänt krisen

Kristdemokraterna, som tidigare under året tampades med rena krissiffror, har vänt trenden. Partiet ligger i dag stabilt över spärren.

KD:s uppryckning är dessutom unik, eftersom partiets vändning inte kan kopplas ihop med något stort utspel i närtid, menar Jonas Hinnfors.

I stället ska det starka stödet härledas till partiledaren Ebba Busch Thor.

– Allt fokus är på henne nu. Hon är ny som partiledare, och har kanske inte synts så mycket för väljarna innan. Senaste veckorna har man sett att hon är en skicklig debattör, och det får genomslag, säger Jonas Hinnfors.

Blockskillnaden blir en nagelbitare

Dessutom ser KD ut att bli en av de partier utöver SD som är på väg att öka jämfört med valet 2014. Så ser även läget ut för Centerpartiet och Vänsterpartiet, som vardera får 10 procent av väljarnas stöd i denna mätning.

Statsminister Stefan Löfven har i valrörelsens slutspurt talat om att största block borde få bilda regering, men i nuläget är det ovisst om de rödgröna blir störst som mycket pekat på tidigare.

I denna mätning har de rödgröna 40,1 procent och Alliansen 39,2 procent, men enligt Sifo går det inte att säkerställa någon statistisk skillnad mellan blocken.

Dessutom brukar generellt runt tio procent av väljarna bestämma sig först på valdagen.

– Blockskillnaden blir en nagelbitare, hur det blir på måndag är väldigt svårt att säga. Det kan räcka med några få röster, sedan om partierna faktiskt lägger vikt vid vilket block som blir störst återstår att se, säger Jonas Hinnfors.

Fakta: GP/Sifos väljarbarometer

GP/Sifos väljarbarometer för augusti är gjord mellan perioden 5 till 6 september.

Frågan som ställts är "Vilket parti skulle du rösta på riksdagsvalet om det var val i dag?".

Det handlar om 3480 intervjuer intervjuer med slumpmässigt urval varav 50 procent är gjorda över telefon och 50 procent är panelintervjuer, efter vägning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.