Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP/Sifo: SD bryter negativ trend

Under hösten har SD tappat väljare till framförallt M och S. Men i GP/Sifos väljarbarometer för december vänder SD trenden och ökar till 16,5 procent. Samtidigt verkar Ulf Kristerssons smekmånad vara över – Moderaterna ökar inte längre.

– Det man kan slå fast är att nedgången är stoppad och att Sverigedemokraterna inte befinner sig i ett fritt fall, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

I GP/Sifos decemberbarometer ökar SD med 0,8 procentenheter till 16,5 procent. Samtidigt går det inte att dra för stora slutsatser då uppgången inte är statistiskt signifikant.

Enligt Jonas Hinnfors är det svårt att avgöra varför SD inte fortsätter att falla.

–Trots den senaste tidens skandaler så har partiets olika delar inte börjat kritisera varandra och partiet har inte rasat samman. Dessutom är man möjligen på väg att få tillbaka fokuset på invandringen via frågan om de ensamkommandes situation.

M har återhämtat sig

I GP/Sifos barometer för november ökade Moderaterna kraftigt. Då pratade Jonas Hinnfors om att partiet lyckats enas internt runt partiledaren Ulf Kristersson. Dessutom har M under hösten lyckats nå ut med sin opinionsbildning kring frågor som brott och straff, tiggeri, migration och skattefrågorna.

– Moderaterna är opinionsmässigt tillbaka där man var för ett år sedan innan närmandet till Sverigedemokraterna. Vagheten som har funnits kring hur man ska hantera Sverigedemokraterna, interna bekymmer inom alliansen och den interna kritiken har klingat av.

Samtidigt visar decembers barometer att den kraftiga uppgången har stannat av. Istället backar partiet med 0,4 procentenheter till 22 procent, även om nedgången inte är signifikant.

– Det är möjligt att smekmånaden för Ulf Kristersson och Moderaterna nu är över.

KD kan behöva ett utspel

Ett parti som har det fortsatt tufft är Kristdemokraterna. I decembers barometer hamnar partiet åter igen under tre procent.

– Man har svårt att formulera konkreta förslag som attraherar tillräckligt många väljare och som konkretiserar partiets ideologiska vision. Om siffrorna inte blir bättre under valåret kan det gå till en punkt där partiledningen försöker med ett utspel som kan beskrivas som desperat, och som syftar till att skaka om och att öka fokuset på partiet.

MP ligger still

På den vänstra planhalva går det att konstatera att Miljöpartiet inte lyfter. Partiet ligger istället kvar runt fyra procent.

– Det är uppenbart att man har interna spänningar. Samtidigt har Miljöpartiet haft runt fyra procent i de senaste mätningar och paritet verkar ha en kärna av väljare runt fyra procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.