Efter många om och men har Sverige en statsminister.
Efter många om och men har Sverige en statsminister. Bild: Jessica Gow/TT

GP/Sifo: Så tycker väljarna efter uppgörelsen

Efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L har Sverige äntligen en statsminister. Men trots att den bygger på tunga liberala reformer är det just de liberala väljarna som tycks vara mest missnöjda, enligt GP/Sifos senaste mätning.

ANNONS
|

Den senaste väljarbarometern från GP/Sifo är gjord mellan måndagen, då överenskommelsen mellan de fyra partierna offentliggjordes, och torsdagen, dagen innan riksdagen valde Stefan Löfven (S) till ny statsminister.

Mätningen visar att det framför allt är väljare som röstade L och C i valet som reagerat kraftigast på den uppgörelse som nu ger landet en ny regering.

Lägsta noteringen på 50 år

C tappar runt 30 procent av de väljare som röstade på partiet i valet och hade i dag fått 6,9 procent av rösterna.

Men värst är det för L som sedan valet tappat drygt hälften av sina väljare. Partiet gör nu sin lägsta notering i en Sifo-mätning på 52 år.

ANNONS

– Vi har aldrig haft Liberalerna så lågt som 3,6 procent. De har tangerat det några gånger tidigare, men det är ändå tydligt att partiet förlorat 50 procent av de väljare som röstade på dem i valet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

LÄS MER:Löfven tog hem allt – efter 131 dagars kamp

KD har under hela hösten ökat i varje Sifo-mätning, även om det inte alltid varit signifikanta förändringar. Nu ligger partiet en dryg procent ovanför sitt valresultat och är det näst största borgerliga partiet. Även SD ligger klart över sitt valresultat och 19,9 procent av väljarna hade röstat på partiet i dag.

Men i det stora hela har den senaste veckans genombrott i regeringsfrågan inte ändrat särskilt mycket.

– Vi vet faktiskt ännu inte hur den här uppgörelsen kommer att tolkas bland väljare. Det återstår att se vem som blir vinnare i allt detta, säger Toivo Sjörén.

Komplicerad bild

Johan Martinsson, docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet, säger att undersökningen bekräftar uppfattningen om att L och C har drabbats hårdast av höstens osäkerhet, trots att partierna fått igenom stora delar av sina vallöften i överenskommelsen.

– Bilden är komplicerad. Det ser ut som att de har fått igenom ganska mycket av det de gick till val på. I uppgörelsen framstår de som vinnare, men opinionsmässigt är de förlorare. Det kan vara en protest från vissa väljare som ville ha en alliansregering eller verkligen inte tolererar en vänsterregering, säger han.

ANNONS

Samtidigt har S tagit sig ur den långdragna processen utan att tappa något stöd alls.

– De framstår som ett stabilt och ansvarstagande alternativ och har sytt ihop en blocköverskridande överenskommelse. Det går på något sätt tillbaka till tiden då allt kretsade kring socialdemokratisk politik. Så var det inte under Alliansens regeringstid, men nu kretsar allt kring S ställning igen, säger han.

FAKTA: GP/Sifo

Väljarbarometern bygger på 4317 intervjuer gjorda mellan 14 - 17 januari. 50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer. 12,1 procent uppgav inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS