GP/Sifo: Rödgröna blocket stärks efter terrorn

ANNONS
|

Väljarbarometern har gjorts de två senaste veckorna, före och efter terrorattackerna i Paris. I veckan före terrordåden hade allianspartierna en övervikt över det rödgröna blocket med 5,3 procent. Den här veckan har de ett underläge med 1,5 procent. Det innebär att Alliansen gått från att ha ett övertag före Parisattackerna till att det bara skiljer 1,9 procent mellan blocken.

Tittar man på enskilda partier kan man se att S ökar från 24,9 procent veckan före Parisattackerna till 28,6 procent denna vecka. Skillnaden är visserligen inte signifikant, men med tanke på att blocken utjämnas kan man ändå se att regeringen stärkts av den senaste tidens händelser.

ANNONS

– Sifo indikerar att det skulle kunna vara en positiv bedömning som väljarna gör av regeringens krishantering. Och det är inte alltid självklart. Det finns ingen automatik mellan ökad oro och starkare regeringsstöd. Ibland uppstår kriser och katastrofer där regeringen inte uppfattas göra att bra jobb. Ta tsunamin 2004 som exempel. Hanteringen av den var en av de bidragande orsakerna till att regeringen Persson till sist inte bedömdes att göra ett särskilt bra jobb, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg.

Om denna trend kommer att vara varaktig eller inte går inte att säga.

– Man måste poängtera att det här är en mätning av hur väljare skulle rösta i en tänkt situation om det var val i dag. Det är 1 000 dagar till nästa val. Nu är vi inne i en tid när vi mentalt ställer om våra inrikespolitiska måttstockar. Diskussioner om huruvida vi gillar vinster i välfärden eller RUT-avdrag bleknar lite i jämförelsen med frågor om nationell säkerhet, terrorhot, flyktingkris, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

– Opinionen är mer inställd på att värdera regeringens arbete än att värdera hur tio partier sköter sitt uppdrag. Det ser man också på mediebevakningen. Det är väldigt mycket fokus på inrikesminister Ygeman och statsminister Löfven, säger han.

ANNONS

Det är framför allt från kvinnor och personer över 50 år som Socialdemokraterna får ett starkare stöd. Socialdemokraterna är nu ett parti som har stark övervikt av kvinnor i opinionsundersökningen. 31,1 procent jämfört med 22,3 procent män. Flest sympatisörer får man bland kvinnor mellan 50 år och pensionsåldern där man når upp till 40,6 procent.

Man kan också notera att trots det ökade stödet för regeringen tappar Miljöpartiet 1,3 procent och noterar sin lägsta siffra sedan augusti 2008.

– Mindre partier och stödpartier till regeringen bedöms efter andra kriterier när fokus ligger på krishantering, nationell samling, ansvarstagande och politikens handlingskraft, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS