Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och förstanamnet till EU-valet Tomas Tobé (M) har mycket att fundera på. Bild: Christine Olsson/TT

GP/Sifo: Moderaternas krissiffror fortsätter

Kristdemokraterna behåller sina starka siffror, medan Moderaterna har det fortsatt tufft, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer. Samtidigt står det opinionsmässigt stilla i rikspolitiken nu, medan uppmärksamheten istället riktas mot EU-valet.

GP/Sifos majbarometer för riksdagspartierna visar att opinionen står stilla nu.

– Men vi ser en strukturell förändring. Där Moderaterna inte går så bra, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Partiet är nere på 16,9 procent, vilket är i nivå med de låga siffror som tvingade bort den förre M-ledaren Anna Kinberg Batra sommaren 2017.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att det pågår ett förändringsarbete inom M och att det är över tre år till nästa val.

Toivo Sjörén är opinionschef på Sifo.. Bild: Pressbild

Samtidigt ser han ett risk att ett missnöje inom partiet kan växa fram.

– Partiet har förlorat regeringsmakten flera gånger, de har inte lyckats hålla ihop allianslägret och de ligger dåligt till i opinionsmätningarna i både riksdagsvalet och EU-valet. Om M gör ett lika dåligt EU-val som förra gången kan medlemmar börja muttra och rikta kritiken mot partiledaren, säger han.

"Händer saker under ytan"

Samtidigt befäster Kristdemokraterna dess starka läge efter en lång tids uppgång. Partiet når 12,0 procent, vilket är i nivå med förra månadens mätning, och en fyrdubbling på ett år.

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. . Bild: Thomas Johansson

– Det händer en del under ytan, inte minst med KD som nu verkar ha stabiliserat sig på en högre nivå, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Sedan valet har partiet också allt mer kommit att bli ett storstadsparti.

– Nyrekryteringen till KD kommer tydligt från storstadsområdet. Traditionellt har M varit det stora storstadspartiet, medan KD inte har varit det. Men det har förändrats, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors säger att partiet tidigare lockade personer som var frireligiösa och regelbundet kyrkogående. En grupp som i stor utsträckning i regel finns på landsbygden eller i mindre orter.

– Nu har KD snarare lyckats mobilisera en ny höger, som inte måste vara icke-kristen, men som nog är mer storstadsbaserad, säger han.

LÄS MER: Moderaterna har många anledningar att oroa sig

Vänsterpartiet har ökat något sedan valet och ligger på 8,9 procent och Miljöpartiet, liksom i förra mätningen, ligger strax över fyraprocentsspärren.

Liberalerna har fortsatta problem och når 3,8 procent i majmätningen. Efter en tumultartad vår står partiet inför partiledarbyte.

– En ny partiledare ger inte automatiskt nya siffror, men det kan växa fram ett nytt intresse kring partiet, och kan säkert vara en möjlighet att binda väljare till sig, säger Toivo Sjörén.

LÄS MER: M och S kan göra sämsta EU-valet någonsin

Mer fokus på EU

Att det är stiltje i opinionen kan bero på att det inte har hänt särskilt mycket i riksdagspolitiken, enligt Toivo Sjörén.

– Folk ser kanske inga stora anledningar att flytta på sig nu, säger han.

Dessutom tar EU-valrörelsen väljarnas fokus. Samtidigt tenderar väljarna att bete sig olika i riksdagsvalen och EU-valen, vilket framförallt gynnar MP som i stort fördubblar sig i EU, medan S och M tappar.

– Dels känner sig väljarna friare i EU-valet, det finns ingen regering som ska tillsättas. Det står inte mellan en socialdemokratisk eller någon form av borgerlig regering, säger Toivo Sjörén.

Frågornas karaktär skiljer sig också åt i de båda valen, där miljö liksom migration och invandring är viktiga för väljarna i EU-valet vilket tenderar att gynna MP respektive SD.

LÄS MER: EU-valkompass 2019: Vilket parti passar dig?

Fakta: Så gjordes GP/Sifos maj-mätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 9626 intervjuer, gjorda 6 - 16 maj, genom slumpmässigt urval.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer.

13,6 procent uppgav inget parti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.