Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP/Sifo: Kraftigt uppåt för Moderaterna

Moderaterna fortsätter den positiva trenden och får 22,4 procent i GP/Sifos väljarbarometer. Partiet är nu tillbaka på ungefär samma nivå som innan utspelet om att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Från att ha varit ett parti där interna stridigheter överskuggade den faktiska politiken verkar nu Moderaterna visa en enad front, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet.

– Det som hänt med M den senaste månaden är för det första att partiet internt förefaller att vara eniga och gå i takt med sig själv.

"Mer klassisk moderat politik"

Moderaterna ökar med 3,8 procentenheter jämfört med förra mätningen. I jämförelse med september är ökningen 5,2 procentenheter. Den senaste tiden har också inneburit en gir tillbaka till mer klassisk moderat politik, enligt Jonas Hinnfors.

– Redan under Anna Kinberg Batra började man lägga om politiken. Sedan Ulf Kristersson tillträdde har partiet presenterat flera förslag som knyter an till frågor där partiet hade tyngdpunkten innan allianstiden.

Tidigare under mandatperioden har Moderaterna tappat väljare både högerut till SD och inåt mitten till Centerpartiet. Nu återvänder väljare från båda håll. Dessutom visar undersökningen att Moderaterna också lyckas få tillbaka väljare som valde att rösta på Sverigedemokraterna i valet 2014.

LÄS ÄVEN: ANALYS: Politik och tajming bakom M:s lyft

SD på samma nivå

SD får 14,7 procent i undersökningen, vilket är ungefär samma som för en månad sedan. Partiets utmaning, enligt Jonas Hinnfors, är att SD har svårare att nå ut när debatten kretsar kring integration – och inte migration.

– Fokus nu är på vad man ska göra med de som är här. Det är mer komplicerat och då måste SD ställa om och i den frågan så har man inte en lika profilerad politik.

En brasklapp när det gäller SD är att opinionsinstitut ofta har haft svårt att förutspå vilket resultat partiet sedan kan få i ett val, enligt Jonas Hinnfors.

– Vi vet sedan tidigare att det inte alltid är så att de som röstar på SD talar om det i sådana här undersökningar.

FI ökar

Feministiskt initiativ ökar med en procentenhet till 2,1 procent. Det är en statistiskt säkerställd ökning. En förklaring till det kan vara #metoo-kampanjen, enligt Jonas Hinnfors. Om kampanjens frågor fortsätter att vara på agendan kan det gynna partiet ytterligare, menar han.

– Mot slutet av den här mätperioden har #metoo verkligen landat i Sverige. Man ska inte dra alltför stora växlar på den här siffran men det finns en potential om frågorna fortsätter att vara så omtalade och uppmärksammade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.