Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP/Sifo: Fler än någonsin stöder SD

Sverigedemokraterna når sin högsta nivå någonsin i GP/Sifos väljarbarometer. Sedan valet i höstas har stödet i opinionen ökat med nära två procentenheter.

Precis som tidigare har Sverigedemokraterna starkast stöd bland männen, medan bara 8,8 procent av kvinnorna svarar att de skulle rösta på SD om det var val i dag. Allra svårast har partiet att locka kvinnliga väljare under 50 år.

– Det är tydligt att Sverigedemokraterna drar nytta av den politiska debatten om invandring och integration, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Frågan är högt på dagordningen just nu och andra mätningar har visat att var fjärde väljare tycker att SD har bäst invandringspolitik, fortsätter han.

Läs också: Analys: Det luktar Juholt om S-siffrorna

De senaste veckornas diskussion om tiggeriförbud kan också ha gynnat Sverigedemokraterna, liksom beskedet från Jimmie Åkesson att han återkommer som partiledare.

– Dessutom är de interna konflikterna med krav på uteslutningar inte lika aktuella som för någon månad sedan, säger Toivo Sjörén.

En konsekvens av att Sifos prognos för valresultatet slog helt fel när det gäller SD:s framgångar har blivit att opinionsinstitutet numera ”viktar” partiet annorlunda.

Men fortfarande ger flera andra företag partiet betydligt högre resultat än Sifo. Två exempel är norska Sentio, vars senaste mätning slutade på 17,8 procent för SD och brittiska Yougov, som kom fram till 19,5 procent.

– Generellt sett innebär webbmätningar alltid högre noteringar för Sverigedemokraterna än telefonintervjuer. Det är möjligt att det även finns andra metodskillnader, säger Toivo Sjörén.

Samtidigt som SD etablerats som Sveriges tredje största politiska parti slåss nu flera partier om fjärdeplatsen. Förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet ligger denna månad även Centerpartiet över sju procentenheter.

Annie Lööf har haft medvind och ökat sitt partis väljarstöd sedan höstens val, medan det gått trögare för övriga allianspartier. Enligt maj månads Sifo-mätning har Folkpartiet allt svårare att nå de manliga väljarna.

Och trots byten av partiledare lyfter det varken för M eller för KD. Moderaterna ligger kvar under 25 procentenheter och Kristdemokraterna skulle inte klara fyraprocentsspärren till riksdagen om det vore val i dag.

En slutsats skulle kunna vara att väljarna reagerat på förra veckans partiledardebatt, där Ebba Busch Thor uteblev på grund av barnafödande och Anna Kinberg Batra gjorde en blek insats, men förmodligen finns helt andra förklaringar.

– Om ett partiledarbyte ska få effekt måste det paras med politiska förändringar, säger Toivo Sjörén.

GP/Sifo: Tre tendenser

Jämt mellan blocken: Skillnaden mellan blocken är i dagens mätning 1,1 procentenheter, i praktiken ingen alls. Vid valet var gapet 4,2 procentenheter och har sedan gradvis krympt.

Centern allt starkare: C går upp i mätning efter mätning. Från ett läge där partiet pendlade runt fyra procent, och ofta var under den magiska gränsen, framstår Annie Lööf och C som Alliansens tydligaste röst.

Moderaterna går inte upp: Partiledarbytet har ännu inte lett till några plussiffror för M som står och stampar. Å andra sidan har inte mycket politik presenterats än så länge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.