Till vänster: Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Stefan Löfven i samspråk. Till höger: GP:s Anna Ekström förklarar en frågeställning i valkompassen.
Till vänster: Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Stefan Löfven i samspråk. Till höger: GP:s Anna Ekström förklarar en frågeställning i valkompassen. Bild: Henrik Montgomery/TT/Montage

GP:s valkompass vägleder dig inför valet

Den 9 september är det val i Sverige. Inför valet hjälper GP:s valkompass dig att hitta rätt bland partierna i riksdagsvalet.

ANNONS
|

Det är mindre än fem månader kvar tills att Sverige går till val och de politiska partierna kraftsamlar för att göra sig hörda i debatten. Men var står egentligen partierna i de olika sakfrågorna? GP:s valkompass vägleder dig att hitta rätt bland partierna.

Valkompassen består av 25 frågor och tar några minuter att genomföra. Satsningen på snabbtåg, en eventuell flygskatt, tiggeriförbud, sänkta ingångslöner för unga och kriminalisering av stöd till terrorism är några av frågorna som behandlas i kompassen.

Här hittar du GP:s valkompass.

Dina svar, givetvis helt anonyma, matchas mot riksdagspartiernas åsikter och du kan enkelt ta reda på hur väl dina ställningstaganden i enskilda frågor matchar partiernas. När valkompassen slutförts får du ett resultat som speglar dina partisympatier i procent utifrån dina svar som helhet.

ANNONS

GP:s politikreportrar guidar dig

Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT tillsammans med journalisten och författaren Christer Isaksson och Tommy Möller, professor i statsvetenskap. GP:s valreportrar Arne Larsson och Anna Ekström förklarar och guidar dig i kompassen genom att presentera de olika sidornas argument i anslutning till frågorna.

– Valkompasserna är ett bra sätt att orientera mellan olika politiska frågor, och får väljarna att tänka till över vilka frågor som känns viktiga för just dem, säger Anna Ekström.

– Mellan politiska utspel och valkampanjer är det skönt att som väljare få svart på vitt var partierna står i olika frågor, och vilket parti som egentligen passar dem.

GP:s valreportrar Etezaz Yousuf, Arne Larsson och Anna Ekström.Foto: Björn Larsson Rosvall / Exponera
GP:s valreportrar Etezaz Yousuf, Arne Larsson och Anna Ekström.Foto: Björn Larsson Rosvall / Exponera Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Valkompassen talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas – och just den vägledande faktorn är något som Arne Larsson betonar.

– En valkompass är ett enkelt och lättsamt sätt att stämma av ungefär var man har sina partisympatier. Inte minst för en ytligt intresserad väljare kan det ge viss vägledning, säger han.

”En mer heltäckande bild”

Anna Ekström ser ett särskilt behov av vägledning i en valrörelse som kommit att fokusera särskilt mycket på ett fåtal ämnen.

– Debatten idag handlar mycket om brott, trygghet och integration. Därför är det viktigt att väljarna får en mer heltäckande bild av vad partierna tycker även i andra frågor.

ANNONS

Arne Larsson instämmer och menar att det är viktigt att inte tappa sakfrågorna ur sikte.

– I valrörelsen visar många partier sina sämsta sidor och ägnar väldigt mycket tid och kraft åt att racka ned på motståndarnas politik. Inget talar för att det blir annorlunda i år.

Här hittar du GP:s valkompass.

ANNONS