Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/16

GP:s reporter utmanar Göteborgs politiker

Med knappt ett halvår kvar till valet testar GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors formen på gruppledarna i Göteborg. Och intervjuar dem.

Vad är grejen med att du motionerar med alla gruppledarna?

När ett val närmar sig blir sportmetaforerna allt fler inom politiken. Det är ju lite tävling och då tyckte jag att det var roligt att utmana de lokala politikerna på ett lite annorlunda sätt. De fick välja sport och så hängde jag med. Vi motionerade i en halvtimme och sen var det en halvtimmes intervju i ett ämne som jag valde.

Verkar politikerna vara i form inför supervalåret 2014?

Det tycker jag allt, åtminstone fysiskt. Skämt åsido, alla verkar taggade. Allianspartierna är verkligen sugna på att ta över Göteborg efter 20 år av S-styre. De rödgröna har medvind nationellt och vill väldigt gärna vara kvar. SD vill växa och Vägvalet har breddat sin politiska plattform. Det bäddar för ett superspännande supervalår i Göteborg.

Är det någon särskild intervju du rekommenderar?

Det var en svår fråga. Jag tycker förstås att alla är intressanta på sitt sätt.

Du har bevakat kommunpolitik i flera år, var det någon av gruppledarna som sade något som förvånade dig?

Jag blev förvånad över att Jonas Ransgård (M) var så tydlig med att förskolegruppernas storlek inte var prioriterad och att Anneli Hulthén (S) rakt av sa att hon tyckte att de rödgröna har misslyckats med integrationen i Göteborg. Det fanns nog något i nästan alla intervjuerna som jag tyckte var lite överraskande. Den som ändå stack ut mest var nog Arne Steen (SD). Det kändes som att det han säger är en bit ifrån Jimmie Åkessons linje.

Vilka lokala frågor tror du kommer att blir störst under valrörelsen i Göteborg?

Jag tror att skolan och bostadsbristen kommer att ligga högt på göteborgarnas agenda inför valet. Trängselskatten och trafiken debatteras ju alltid med hetta i den här stan. Nu blir det en särskild folkomröstning om just trängselskatt. Det är svårt att säga om det innebär att den kopplas loss från övriga valrörelsen eller inte.

Men allra mest kommer valet i Göteborg att handla om förtroende och vilken bild väljarna har av stan: är den ett korrupt träsk som behöver rensas upp eller en stad som lider av att vi har haft en borgerlig regering i snart åtta år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.