Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

GP:s Peter Lenken:”Kan man lita på att det går rätt till?”

Strulvalet 2010 ska göras om. Men kan vi lita på att allt går rätt till den här gången?

Efter valet i höstas fick valprövningsnämnden in rekordmånga överklaganden, 212 stycken. Efter valet 2006 fanns fem.

Felaktigt godkända budröster, oräknade förtidsröster, väljare som inte fått rösta, förtidsröster som slarvades bort – listan på konstaterade felaktigheter var lång.

Dessutom de 16 Centerrösterna i regionvalet, en felaktigt bortdömd i Steungsund och 15 röster som fanns en gång i Skövde men som inte nådde fram till länsstyrelsens sluträkning.

Dessa var exakt så många som Centerpartiet behövde för att ta det sista utjämningsmandatet i regionen från Socialdemokraterna.

Centern önskade att rösterna helt enkelt skulle läggas till valresultatet. Partiet ville inte ha omval. Inte så konstigt, de tappade en fjärdedel av mandaten i fjol.

Men omval blir det. Det var helt enkelt alldeles för många andra fel som hade begåtts.

Och nu verkar det som om samma ansvariga personer ska organisera det nya valet. Det finns faktiskt ingen myndighet som har ett övergripande tillsynsansvar. Valmyndigheten är bara en samordnande instans, länsstyrelsen sköter sitt och de lokala valnämnderna sitt.

Det är först efter valet som valprövningsnämnden kan utreda eventuella misstag. Men något personligt ansvarsutkrävande finns inte.

– De har anledning att skärpa sig, säger valprövningsnämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson som en allmän uppmaning.

Valmyndigheten är starkt orolig över att den kompetens om val som i dag finns på länsstyrelserna håller på att försvinna. Personalen som hanterar val har minskats och det sker en generationsväxling.

Allt strul kan hänga samman med bristande utbildning men också med förändrade beteenden bland väljarna. Förtidsröstandet har ökat, skillnaderna mellan blocken har minskat och nya partier spelar en allt större roll. Lagstiftningen har inte hängt med.

Det befaras lågt valdeltagande i omvalet den 15 maj. Det kan bero på ett vackert vårväder, men en annan faktor skulle mycket väl kunna vara ett sviktande förtroende för valmyndigheterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.