Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s Gunilla Grahn Hinnfors om SD:s utspel

"SD verkar vilja ha är en kultur präglad av nationalromantiska ideal. Det man då glömmer är att i slutet av 1800-talet när folkdans, folkdräkter och det nordiska ljuset i konsten skapades var detta något helt nytt och en del av en större internationell trend. Carl Larsson och Anders Zorn var i hög grad internationella konstnärer"

Under många år har Sverigedemokraternas fokus varit att starkt begränsa invandringen. När nu i stort sett alla andra partier har gått åt ett mer restriktivt håll i migrationsfrågan byter SD spår.

På en pressträff i Almedalen presenterar partiledaren Jimmie Åkesson fyra punkter för att, som han säger det, återta förlorade områden. Allra först ska lag och ordning återupprättas. SD vill ha en särskild polisiär insatsstyrka, möjlighet till utegångsförbud och straffskärpningar. När Åkesson fick frågor om hur denna nya insatsstyrka ska skilja sig från den som redan finns hade han inga egentliga svar.

Det hade han inte heller när jag ville ha en definition av vad han menar med svensk kultur eller om han kunde ge ett exempel på vilken typ av förening som upprätthåller det specifikt svenska kulturarvet. Det närmaste han kom ett svar där var folkdans och hembygdsföreningar. Liksom Kristdemokraterna vill SD ha en kulturell kanon. Partiet vill också kraftigt stärka stödet till föreningar och verksamheter som upprätthåller det svenska kulturarvet. Då blir det ju väldigt intressant att få en definition på vad man menar med det.

SD:s kulturpolitik är spännande och det som på allvar skiljer ut partiet från övriga. Här är det inte tal om någon konstnärlig frihet eller nyfikenhet eller öppenhet för dagens kulturliv. Det man verkar vilja ha är en kultur präglad av nationalromantiska ideal. Det man då glömmer är att i slutet av 1800-talet när folkdans, folkdräkter och det nordiska ljuset i konsten skapades var detta något helt nytt och en del av en större internationell trend. Carl Larsson och Anders Zorn var i hög grad internationella konstnärer.

Det är tydligt att integration och värderingsfrågor är på banan i den svenska politiken och Jimmie Åkesson hänger på. Intressant nog tycks han också se en tillväxtpotential för SD bland utrikes födda. Han beskrev på pressträffen att SD vill åka ut i förortsområden och vara mer närvarande där. Här skulle det kunna bli en kamp med framför allt Socialdemokraterna som traditionellt har varit starka i denna typ av områden, i den mån man alls röstar. Trygghetsfrågorna är viktiga här. Även om svenskar i stort är trygga och har starkt tillit till både samhället och till varandra, det finns SOM-siffror på det, finns det fickor av otrygghet. Framför allt handlar det om områden som Biskopsgården, Hammarkullen och Hjällbo.  

En annan fråga som Jimmie Åkesson troligen kommer att ta upp i kvällens tal handlar om ett Swexit ur EU. I en debattartikel har SD lyft frågan om ett utträde ur unionen, något som aktualiserats av resultatet av den brittiska folkomröstningen och Brexit. Där har han bara Vänsterpartiet med sig, även om detta parti vill definiera problemet med EU på ett annat sätt än SD.

 

 

     

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.