Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

GP:s Grahn-Hinnfors om valet av Kinberg Batra

GP:s reporter Gunilla Grahn-Hinnfors är på plats under stämman i Friends Arena och börjar sin direktrapportering på gp.se klockan 13.00. Inför stämman ställde vi några frågor till Gunilla:

Skiftet av partiledningen har gått snabbt, efter valförlusten. Vilken bedömning gör du av stämningen i partledningen?

- Stämningen i ledningen uppfattar jag som god. Flera av dem har jobbat ihop länge och har varit med att bygga Nya Moderaterna.

- Däremot är det en del gruff ute i organisationen. Framför allt är det decemberöverenskommelsen och invandrings- och integrationsfrågan som är under debatt. Det gäller delvis också förhållandet till Sverigedemokraterna.

- I dag på stämman i Solna ska den nya ledningen formellt väljas. Jag tror inte att det kommer att bli någon större diskussion om namnen eller överhuvudtaget någon politisk debatt under själva stämman.

- Anna Kinberg Batra som ordförande, Peter Danielsson och Elisabeth Svantesson som förste och andra vice ordförande verkar uppfattas som de bästa namnen just nu i partiet. Det finns en avvägning mellan stad och land, där Danielsson får stå för förankringen ut i landet, och mellan mer liberala och mer konservativa värderingar, där Svantesson är den mer konservativa.

- Anna Kinberg Batra själv är mycket en fortsättning på Reinfeldts och Borgs väg, men det ska bli spännande att höra hennes tal i dag och se vad hon väljer att lyfta fram.

I den blocköverskridande decemberöverenskommelsen ska partierna bakom den inleda samtal och samarbete i politiken kring försvar, pensioner och energi. Inom vilket område blir det lättast respektive svårast för Moderaterna att samarbeta med regeringen?

- Det här är alltså frågor som inte kommer att diskuteras i dag på stämman. Jag tror att samtliga dessa frågor hade varit betydligt enklare att diskutera om det varit en ren S-regering.

- Traditionellt sett ligger M och S ganska nära varandra på försvarsområdet, till exempel i synen på vapenexport, och har redan haft en uppgörelse när det gäller pensioner.

- Energifrågan tror jag kommer att vara den knivigaste frågan och då framför allt kärnkraften. Det finns ett avvecklingsbeslut, men de flesta partier skjuter det helst framför sig. Jag har svårt att se att MP ska kunna komma tillbaka till sina väljare utan att ha stängt minst en reaktor under mandatperioden.

Moderata ungdomsförbundet, MUF, har på nytt och inför stämman krävt omfattande förändringar i de arbetsrättsliga lagarna, bland annat lagen om anställningsskydd. MUF har bland annat kritiserat den tidigare partiledningen för att man under åtta regeringsår inte förändrat arbetsrätten.

Kommer den nya M-ledningen att ta förändra arbetsrätten?

- Nej, det tror jag inte. Det hör till bilden att ungdomsförbundet är mer radikalt och vill se större ingrepp i sådant som arbetsrätt. Det har MUF alltid velat. När det är skifte i ledningen dyker frågan upp som ett brev på posten.

- Däremot håller svensk arbetsmarknad på att förändras, lite utanför politikens kontroll. Förändringen gäller fler osäkra anställningar och lägre facklig anslutning. Det valde Reinfeldt och Borg att inte lyfta upp eller diskutera i någon högre grad och det tror jag inte heller att M under Anna Kinberg Batra kommer att lägga särskilt mycket krut på.

Fotnot: Moderaternas extra partistämma med 218 ombud, inklusive partiledningen, inleds klockan 13.00. Öppningstalet hålls av partiordförande Fredrik Reinfeldt. Därefter inleds valet av ny partiledning med Anna Kinberg Batra som nominerad till ny partiordförande. Efter valet håller hon sitt stämmotal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.