I oktober presenterades Sveriges nya regering, med Ulf Kristersson (M) i spetsen. Men hur stort stöd har partierna månad för månad? Det ska GP börja mäta tillsammans med analysföretaget Novus.
I oktober presenterades Sveriges nya regering, med Ulf Kristersson (M) i spetsen. Men hur stort stöd har partierna månad för månad? Det ska GP börja mäta tillsammans med analysföretaget Novus. Bild: Nils Petter Nilsson

GP börjar göra väljarbarometern med Novus

Varje månad presenterar Göteborgs-Posten siffror som visar hur svenskarna skulle rösta om det vore val idag. Framöver kommer mätningen att göras av analysföretaget Novus, som visat sig vara mycket pricksäkra.
– Det känns både tryggt och spännande, säger Sanna Arbman Hansing, nyhetsredaktör på GP.

ANNONS
|

GP har en lång tradition av att rapportera om vilka partier som samlar svenskarnas stöd månad för månad. Idag görs mätningarna av Kantar Sifo, men nu står det klart att analysföretaget Novus tar över ansvaret.

– Vi ser ett stort intresse för väljarbarometern, så jag är glad att kunna fortsätta ge den till våra läsare. De är nyfikna på hur det skulle gå i valet till riksdagen, regionen och kommunen om det vore val idag, säger Sanna Arbman Hansing, nyhetsredaktör på Göteborgs-Posten.

Mätningarna presenteras ofta ihop med en analys av GP:s politikreporter Arne Larsson, som hjälper läsarna att förstå varför ett visst parti går starkt för tillfället – och varför andra dippar. Den senaste undersökningen i februari visade på ett katastrofalt läge för Centerpartiet, samtidigt som Socialdemokraterna gjorde sitt starkaste resultat på tio år.

ANNONS

– Det känns både tryggt och spännande att samarbeta med Novus framöver. Det är alltid svårt att förutspå hur de politiska vindarna blåser men Novus gör det väldigt träffsäkert, säger Sanna Arbman Hansing.

Sanna Arbman Hansing är redaktör på GP och ansvarar över tidningens politikbevakning.
Sanna Arbman Hansing är redaktör på GP och ansvarar över tidningens politikbevakning. Bild: Anders Ylander

Novus är också nöjda med det nya samarbetet, som även inkluderar Svenska Dagbladet.

– Det kommer att bli kul att få utveckla presentationen av medborgarnas syn på demokratin och samhället tillsammans med SvD och GP. Det finns stora möjligheter både på det lokala och på riksplanet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Hur träffsäkra är ni egentligen?

– Novus är det undersökningsföretag som haft det minsta genomsnittliga felet sedan vi startade. Vi är alltid mycket nära, även om det såklart aldrig stämmer exakt med valresultatet.

ANNONS