Så här långt har uteserveringarna i Visby varit relativt tomma.
Så här långt har uteserveringarna i Visby varit relativt tomma. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gotland hoppas på turister – skickar hem sjuka

Gotlands näringsliv drar en lättnadens suck efter regeringens besked om inrikes resor. Men sjukvården oroas för vad konsekvenserna kan bli.

ANNONS

Gotland har runt 60 000 året runt-boende, men befolkningen dubblas under sommarmånaderna. En vanlig sommar är det inte tal om i år, men när det nu släppts på reserestriktionerna kan företagen hoppas på intäkter i sommar.

– Det känns otroligt bra att få ett besked, så att vi kan börja jobba efter det. Det känns jättepositivt och lovande, säger Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning.

Normalt sätt omsätter bolaget knappt sju miljoner om året, och hittills har omsättningen rasat med 98 procent.

Men i och med dagens besked hoppas Wallenström på att siffrorna kan se betydligt bättre ut.

– Nu ser vi att det finns en säsong, och att vi har en extremt bra produkt i det läge vi är i, säger han.

ANNONS

"Ingen vanlig sommar"

Även Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, är nöjd med nyheten.

– Det är ett välkommet besked för näringslivet på Gotland, men vi är också väl insatta i vilket ansvar det kräver av oss. Lättnaderna kommer med ålägganden om att ta ansvar, bland annat genom stort utrymme mellan bord och i köer för att fortsätta hålla avstånd, säger hon.

TT: Hur många turister räknar ni med i sommar?

– Vi har förstått sedan en tid tillbaka att detta inte blir en vanlig sommar. Men vi hoppas att det kan komma i gång i juli och augusti, och kanske även i september. Vi kanske kommer upp i 50–70 procent mot normalt under de här månaderna.

Ansträngt läge

Vårdförbundets ordförande på ön, Viktoria Vahlgren, säger att hon litar på myndighetens analyser.

– Vi får ha tilltro till det som sägs om att det blir begränsningar ifall fallen ökar. Jag hoppas att det finns en bra och tydlig plan för vad som händer om smittan sprids på Gotland, och att man då snabbt sätter in åtgärder.

TT: Hur påverkar nyheten era medlemmar?

– Det är alltid ett ansträngt läge på sommaren. Det är klart att det blir en annorlunda sommar i år, och kanske även jobbig och svår för våra medlemmar.

ANNONS

Räcker inte

På en pressträff från rådhuset i Visby meddelade Region Gotland att man sedan länge förberett sig på ett ökad resande och försökt öka kapaciteten så mycket möjligt. Men det räcker inte.

– Vi behöver ha möjligheten att transportera hem deltidsgotlänningar och turister, men också gotlänningar när kapaciteten tryter. Det är otroligt viktigt att vi får hjälp med det från andra regioner. Det är absolut ett skört läge, men vi kan garantera att man alltid får hjälp om man behöver akut vård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

På frågan om hur man bör agera som gotlänning eller turist på Gotland svarar Marie Loob att man ska njuta av solen och naturen.

– Men agera med omsorg om varandra – och om sjukvårdspersonalen. Följ restriktionerna, som ligger kvar. Det är otroligt viktigt.

Henning Eklund/TT

Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Viktoria Vahlgren, ordförande Vårdförbundet Gotland.
Viktoria Vahlgren, ordförande Vårdförbundet Gotland. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning.
Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning. Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS