Tio bidrag återstår och på söndag koras vinnaren i SM i fågelholk.
Tio bidrag återstår och på söndag koras vinnaren i SM i fågelholk.

Glasslåda kan vinna SM i fågelholk

ANNONS
|

För nionde året i rad har skolklasser från 25 kommuner skickat in fågelholkar till Naturskyddsföreningens tävling. 395 bidrag har blivit tio och i slutet på veckan vet vi vilka som vinner guld-, silver- och brons-holken.

- I år har barnen varit mer kreativa än någonsin. Vi märker vilken kreativitet och glädje det är för klasserna som varit med, där alla har jobbat hårt, säger Per Bengtson som är projektledare och biolog för SM i fågelholk på Naturskyddsföreningen.

ANNONS

Några barn har gjort en holk-villa med bil på uppfarten. Andra har gjort en glasslåda.

- Fåglarna accepterar holkar som är färgglada, sedan är det kanske framför allt vi människor som gläds av designen.

Fågelbostäderna står nu utställda på trädgårdsmässan i Älvsjö i Stockholm och ska sedan husera på "Lill-Skansen". Vinnaren koras klockan 15 på söndag. Tävlingen har två bottnar, dels att främja barnens kreativitet och dels att bota lite av den bostadsbrist som fåglarna har.

- Grunden är att fåglarna har bostadsbrist och genom att sätta upp holkarna kan man göra viktiga insatser för att hjälpa utsatta fåglar. Staren och tornseglaren är rödlistade och minskar kraftigt så holkar gör en reell nytta. Barnen får också fundera över hur fåglarna bor och får en kreativ designövning, säger Per Bengtson.

Den som vill rösta på sin favoritholk kan gå in på Naturskyddsföreningens hemsida. Men Per Bengtson säger att den stora behållningen är att följa hur en holk får nya hyresgäster.

ANNONS

- Det är en naturupplevelse som är ganska svårslagen.

TT

ANNONS