I kampanjmaterialet inför EMA-racet lyfter städerna fram alla tänkbara trumfkort, i Barcelonas reklamfilm flimrar förstås Gaudis arkitektur förbi. Arkivbild.
I kampanjmaterialet inför EMA-racet lyfter städerna fram alla tänkbara trumfkort, i Barcelonas reklamfilm flimrar förstås Gaudis arkitektur förbi. Arkivbild.

Glada barn och vackra vyer ska locka EMA

Vackra vyer, glada skolbarn och välfungerande kollektivtrafik utanför läckra kontorskomplex. Reklamfilmerna från städerna som vill ha EU:s läkemedelsmyndighet EMA bjuder på en charmoffensiv om hur smidig flytten kan göras.

ANNONS
|

När EMA flyttar är personalen nyckeln – så många som möjligt av de 900 anställda måste följa med. Med andra ord: Det är inte konstigt att många av reklamfilmerna för EMA-kandidaterna är fulla av sol, joggare och glada barn.

Kandidaterna lyfter fram tunga argument om högklassiga forskningsmiljöer, täta flygförbindelser och attraktiva kontorslokaler. Men det goda livet är ett minst lika viktigt lockbete.

Stockholmlåter i sin reklamfilm en grek, som flyttat till Stockholm för jobb på Karolinska institutet (KI), berätta om den svenska huvudstadens fördelar. Här bjuds på vackra trägolv och tjusiga fönsterpartier, panoreringar över gröna parker, Gamla stans gränder och platsen där Nobelfesten hålls: Blå hallen. Sverige är topprankat när det gäller jämställdhet mellan könen och huvudstaden, där "alla pratar engelska" har EU:s bästa kollektivtrafik, får vi veta.

ANNONS

Gillar fish´n chips

Holländarna är också bra på engelska, gillar dessutom fish´n chips och har en elegant drottning, enligtAmsterdamsreklamfilm. Här påminns också om att Nederländerna redan hyser två EU-myndigheter – "EMA är i säkra händer", konstaterar man i reklamfilmen.

Barcelonaär enligt sin film "världens mest fantastiska stad". En liten flicka berättar att hon älskar havslukten från vågorna på morgonen och Gaudis arkitektur flimrar förstås också förbi.

Milanolåter en kvinna beskriva sin dag i den italienska staden – med närheten till utflyktsmål som Comosjön, stränder och alptoppar. Här lyfts också stadens vackra historiska byggnader, muséer och 17 Michelinrestauranger.

Fixa smidig flytt

” A successful transition” – en framgångsrik övergång – erbjuderDublin, som lyfter fram tre byggnader som EMA kan välja på, flygförbindelser till 145 europeiska orter och förstklassiga skolor och hotell.

Just förmågan att fixa en smidig flytt är ett genomgående tema. TillHelsingforsskulle det bli ”a smooth one” att flytta, en stad nära havet och nära naturen – med utbildning i "världsklass".Danmarksstatsminister Lars Løkke Rasmussen pratar om "plug-and-play" och påpekar att tåg och en smidig metro tar EMA-anställda från det moderna kontorskomplexet till centrum eller flygplatsen på under tio minuter.

Zagrebgår ut med en bildkavalkad med Kroatiens stränder, öar och parker. Men här berättar man också att Zagreb är en av de billigaste europeiska huvudstäderna att leva i, på samma spår berättarBratislavaochBukarestatt det är mycket billigare med bostäder där jämfört med London.

ANNONS

TT

Fakta: Amsterdam är personalens favorit

Personalflykt från EMA skulle hota verksamheten.

Mest populära städer bland personalen är enligt nyhetssajten Politico Europe i tur och ordning Amsterdam, Barcelona och Wien. Stockholm/Uppsala hamnar bara på elfte plats i listan, jämfört med en femteplats för Köpenhamn och en 14:e för Helsingfors.

Enligt samma enkät skulle nio av tio EMA-tjänstemän hellre säga upp sig än flytta till Warszawa, Bukarest eller Sofia.

EMA har gjort en egen enkätundersökning också. Enligt denna skulle bara sex procent av de anställda följa med till den minst attraktiva kandidatstaden. EMA avslöjar dock inte offentligt vilken denna stad är, men har lämnat uppgifterna till EU-kommissionen att beakta vid sin utvärdering av de olika alternativen. En flytt till någon av de mindre attraktiva städerna skulle innebära att myndigheten inte längre kan fungera, varnar EMA i ett pressmeddelande. "Det här kan få allvarliga följder för folkhälsan inom EU", skriver EMA.

Källor: Politico Europe och EMA

ANNONS