Giftutsläpp när nya kläder tvättas

ANNONS
|

De högsta halterna uppmättes i bland annat Abercrombie&Fitchs, Nikes och Ralph Laurens kläder. Det plagg i Greenpeaces test som innehöll mest av giftet var ett par jeansshorts från Abercrombie&Fitch där halten var 1100 ppm före tvätt och 350 ppm efteråt, medan gifthalten i den t-shirt från Nike som testades var 800 ppm före och 100 efter tvätt.

Inom EU är det förbjudet att använda giftet i tillverkning och gränsvärdet för kläder som säljs är 1000 ppm, fast lagarna gäller inte importerade kläder.

H&M förbjöd nonylfenoletoxylat i sin produktion globalt 2009. Men trots detta uppmättes i testet halter av giftet även i en H&M-tröja, 19 ppm. Det kan enligt H&M:s presschef Camilla Emilsson Falk bero på att de kemikalier som leverantörerna använder, trots att de ska vara fria från nonylfenoletoxylat, ändå innehåller spår av giftet.

ANNONS

H&M har satt upp halten 100 ppm av kemikalien som gräns för sina kläder, men strävar mot noll.

Patrik Eriksson på Greenpeace, berömmer H&M:s arbete mot giftiga kemikalier men pekar samtidigt på att det fortfarande sker utsläpp så länge gifthalten inte är noll.

Nonylfenoletoxylat bryts ned i miljön och då bildas nonylfenol. Det är mycket giftigt för vattenorganismer, kan vara hormonstörande för fiskar och groddjur och leda till nedsatt fortplantningsförmåga.

Enligt EU:s kemikalieförordning får nonylfenoletoxylat inte användas för bearbetning av textil och läder om inte användningen sker i ett slutet system, det vill säga att vattnet aldrig riskerar nå avloppsvattnet. Förbudet gäller även andra användningsområden som rengöring, bearbetning av metall, tillverkning av papper och pappersmassa.

Förbudet gäller inte nonylfenoletoxylater i importerade textilier. Ämnet kan därför förekomma i textil som säljs i Sverige.

Källa: Kemikalieinspektionen (TT)

ANNONS