Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänstpersonal bär ut föremål i plastpåsar från en förskola i Gustavsberg på Värmdö, sydost om Stockholm, där man hittat ampuller med texten osmiumtetroxid. Det är en mycket farlig gasförening som kan vara dödlig.

Giftlarm vid förskola – ampuller togs om hand

Sju glasampuller som hittats på gården till en förskola i Gustavsberg i Värmdö kommun, sydost om Stockholm, har tagits om hand efter ett stort pådrag. Enligt text på ampullerna innehöll de osmiumtetroxid, en gasförening som kan vara dödlig.

Flera människor som eventuellt kan ha kommit i kontakt med ämnet har sanerats av säkerhetsskäl, och tre har uppsökt sjukhus.

- Totalt har vi haft 22 stycken som vi har tittat på. Tre stycken har förts till sjukhus för lindriga symptom, det är inga allvarligt skadade. De kände obehagskänsla och kände att de ville åka in, säger Nina Sundell Erdonn, sjukvårdsledare på platsen, till TT.

Den som har varit i kontakt med gasen kan drabbas av andningsbesvär och illamående. Sjukvården kommer vara kvar på platsen till klockan 23, för att stötta dem som är oroliga.

Ampullerna intakta

Ampullerna låg kringkastade i buskagen på förskolans gård och hittades vid en gårdsstädning under tisdagseftermiddagen. De flyttades inomhus och en enhet från Farsta brandstation, specialiserad på kemikalier, ryckte ut i skyddsdräkter för att ta hand om ampullerna.

Klockan 20.20 var insatsen avslutad och glasampullerna omhändertagna, enligt räddningstjänsten.

- De har förpackats av oss och polisens bombgrupp har tagit hand om dem för destruktion, säger Stefan Malmeberg på Storstockholms brandförsvar.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.

Enligt räddningstjänsten var ampullerna intakta och ingen bör ha kommit i kontakt med ämnet. Det är ännu inte bekräftat att innehållet var det mycket farliga ämnet osmiumtetroxid, men räddningstjänsten har utgått ifrån detta.

"Konstigt och otäckt"

Hur glasampullerna har hamnat på förskolans gård är en gåta.

- Det är inte normalt att gå omkring och bära på sådant här. Det känns lite konstigt och otäckt att de hamnat där, säger Stefan Malmeberg.

Osmiumtetroxid är dödligt farligt vid förtäring, hudkontakt och inandning, och orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon, enligt MSB:s hemsida. Ämnet används inom industrin.