Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Giftiga ämnen i barnens jeans

Många jeans för de små är allt annat än barnvänliga. Nio av tio par innehåller kemikalier. -Det är för jävligt, säger småbarnsföräldern Finn Ljunggren.

Nio av tio jeans för barn som säljs i svenska butiker innehåller kemikalier, enligt Testfakta som analyserat jeans av olika märken som tillverkats utanför Europa. De giftiga ämnena är i synnerhet skadliga för miljön.

Tre par innehöll nonylfenoletoxilat som när det bryts ned bildar nonylfenol som kan orsaka skador på vattenmiljön.

Kritik mot användning

-Det finns ingen akut risk för barnet, men förr eller senare kommer det här ämnet ut i miljön. Därför ska det inte användas i produktionen över huvud taget, säger Inger Cederberg, utredare på Kemikalieinspektionen, till Testfakta.

Nio par av de undersökta jeansen innehöll dessutom rester av anilin, som i högre koncentrationer är både allergiframkallande och miljöskadligt.

I Europa är det förbjudet att använda nonylfenoletoxilat och Kemikalieinspektionen driver på EU för att förbjuda det även i importerade kläder. Också Socialdemokraterna efterlyser förbud, regleringar och ett aktivt kemikaliearbete för att stoppa de farliga ämnena i våra kläder.

-Det behövs ett textildirektiv på EU-nivå som stoppar att farliga ämnen i textilier generellt importeras till EU. Dessutom måste EU:s kemikalielagstiftning utvecklas så att hormonstörande ämnen klassas som farliga ämnen och förbjuds, säger Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till TT.

Skatt på kemikalier

I Sverige bör vi våga använda ekonomiska styrmedel och införa en kemikalieskatt på vissa ämnen som finns i textilier och som importeras, säger Ernkrans.

Småbarnsföräldern Finn Ljunggren i Stockholm tycker att det är upprörande att barnens jeans är fulla med gifter.

-Det är för jävligt och måste regleras. Alla gifter bör förbjudas, vi lever på 2000-talet, säger han.