Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT

Giftig brand rasar på soptipp

En brand rasade på torsdagseftermiddagen i Vaggeryd söder om Jönköping. Allmänheten uppmanas stänga fönster, dörrar och ventilation eftersom röken är giftig. Vid 21-tiden på torsdagskvällen var branden under kontroll.

Det är en avfallsanläggning i Vaggeryd som vid 15.30-tiden började brinna, och en mörk rökpelare syntes på långt håll från platsen. 

Enligt uppgifter till Sveriges Radio P4 Jönköping rör det sig om en kraftig brand liksom rökutveckling, och röken ska vara giftig. Industriavfall brinner, i huvudsak plastsopor, och branden ska ha spridit sig till en byggnad.

Den giftiga brandröken går delvis in över Vaggeryds samhälle och räddningstjänsten uppmanar folk att gå inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation. 

– Branden är inte under kontroll och styrkor från stora delar av länet är larmade till platsen, säger Fredric Jonsson, brandingenjör på räddningstjänsten i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.

Det ska inte finnas några uppgifter om skadade i samband med branden, vars förlopp ska ha varit mycket snabbt. 

Vid 17-tiden var branden ännu inte under kontroll.

– Röken är väldigt kraftig, men i nuläget har vi inte någon riktigt bra bild av hur många som berörs, säger Fredric Jonsson till TT.

– Det är svårt och säga exakt hur farlig den är men all brandrök är ju giftig och eftersom det är sopor som brinner vet vi inte exakt vad röken innehåller. Den är svart och det kan mycket väl röra sig om plast.

Ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut och folk uppmanas att hålla sig inomhus.

Ett 50-tal brandmän är larmade till platsen där branden fortsätter att sprida sig så att även annat i omgivningen kan fatta eld.

– Där finns skog och andra byggnader och ytterligare sopor i den här anläggningen, säger Jonsson.

Under kontroll

Vid 21-tiden var den omfattande branden på avfallsanläggningen till slut under kontroll. Men ett femtiotal brandmän bekämpar fortfarande elden som täcker ett område stort som fyra, fem fotbollsplaner. 

- Det som har hänt nu är att vi har säkrat upp alla begränsningslinjerna. Nu jobbar på att hantera det som är ursprungsbranden, säger David Högberg, ställföreträdande räddningschef vid Vaggeryds kommun, vid 20.30-tiden.

Boende uppmannas fortfarande att hålla sig inomhus och stänga både fönster och dörrar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.