Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johan Giesecke berättar att han har betraktat sig närmast som en anställd på Folkhälsomyndigheten när han uttalat sig i media. Enligt myndigheten ingår det däremot inte i hans konsultuppdrag som han har med Folkhälsomyndigheten att uttala sig i media. Bild: Ali Lorestani / TT
Johan Giesecke berättar att han har betraktat sig närmast som en anställd på Folkhälsomyndigheten när han uttalat sig i media. Enligt myndigheten ingår det däremot inte i hans konsultuppdrag som han har med Folkhälsomyndigheten att uttala sig i media. Bild: Ali Lorestani / TT

Giesecke ville ha betalt från Folkhälsomyndigheten för medverkan i SVT

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har presenterats som rådgivare åt WHO, och har frekvent uttalat sig i media under coronapandemin. Samtidigt har han fakturerat Folkhälsomyndigheten efter att ha medverkat i TV4-nyheterna och i SVT:s Aktuellt.
– Vi kommer inte godkänna eller betala fakturan. Det ingår inte i hans uppdrag att uttala sig i media för Folkhälsomyndigheten, säger myndighetens presschef Christer Janson till frilansjournalisten Emanuel Karlsten.

Giesecke har i flera månaders tid uttalat sig som expert under coronapandemin i flera olika medier, inklusive GP.

Nu kan frilansjournalisten Emaunel Karlsten avslöja att Giesecke fakturerat Folkhälsomyndigheten för sin medverkan i medier som TV4 och SVT. I Aktuellt presenterades han som "före detta statsepidemiolog" och "rådgivare åt WHO", medan han i TV4 uppgavs "jobba med Folkhälsomyndigheten".

LÄS MER: Här testas allmänheten för corona

"Ingår inte i hans uppdrag"

Giesecke har sedan i mars haft ett konsultkontrakt på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Enligt myndighetens presschef Christer Janson ingår det däremot inte i Gieseckes arbetsuppgifter att uttala sig i media.

– Det ingår inte i hans uppdrag att uttala sig i media för Folkhälsomyndigheten och det har han heller inte gjort och ska inte ha betalt för det. Det står inte något om det i kontraktet heller, säger Christer Janson till Emanuel Karlsten.

LÄS MER: Larmet: Nedgången har stannat av – coronaviruset sprids mer igen

I en skriftlig kommentar till frilansjournalisten kommenterar Giesecke faktureringen:

”Jag arbetade nästan dygnet runt för Folkhälsomyndigheten under april, och betraktade mig närmast som en anställd. De viktiga mediaframträdanden jag gjorde diskuterade jag med berörda personer här . De timmar jag deltog i media kom jag därför att uppleva som arbete för myndigheten. Sedan det nu förtydligats att framträdanden i media inte ingår i mitt uppdrag kommer jag att revidera min faktura för april och se till att sådana aktiviteter inte kommer med på framtida fakturor.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.