Johan Giesecke var statsepidemiologen i Sverige mellan 1995 och 2005.
Johan Giesecke var statsepidemiologen i Sverige mellan 1995 och 2005. Bild: Bertil Ericson / TT

Giesecke: Dödstalen kommer att öka i Europa

Förre statsepidemiologen Johan Giesecke, försvarar den svenska coronastrategin och konstaterar att länder som Storbritannien har målat in sig i ett hörn när de ska lätta på nedstängningen.
– Varje land kommer att få ett ökat antal döda, som en del av lättade restriktioner, säger han.

ANNONS
|

Det är i en intervju med brittiska UnHerd, som Johan Giesecke är skarpt kritisk mot den brittiska coronastrategin, med en hård nedstängning, på samma sätt som man sett i andra europeiska länder. Det är bara Sverige gått emot strömmen, genom en måttfull nedstängning av samhället – en strategi som Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nuvarande konsult åt Folkhälsomyndigheten, tar i försvar.

I slutändan kommer alla länder att drabbas ungefär lika hårt av pandemin, oavsett hur hårt man stänger ner länderna, menar han.

– Jag tror att skillnaderna mellan länderna kommer att vara ganska små till slut, säger Johan Giesecke, och konstaterar att alla länder kommer att ställas inför samma problem när de börjar lätta på de drakoniska restriktioner man infört, säger Johan Giesecke.

ANNONS

När man öppnar upp ökar smittspridningen

När länderna öppnar skolorna och butikerna kommer ofrånkomligen smittspridningen och dödligheten att öka bland äldre och de som är i riskgrupperna.

– Vad vi ser är en tsunami av en ganska mild sjukdom som sveper över Europa, säger Johan Giesecke, och liknar covid-19 med en allvarlig influensasäsong.

– De flesta som får den kommer inte ens att märka att de blivit infekterade, säger han.

Han tror att upp emot hälften av befolkningen kommer att utveckla immunitet.

Därför är det viktigt att skydda äldre och de som är i riskgrupperna, och bromsa smittspridningen, för att också sjukvården ska kunna hantera många allvarligt sjuka människor, menar han.

Men samtidigt konstaterar han Sverige misslyckats med att skydda äldre på äldreboenden.

– Vi var inte på tårna tillräckligt. Vi skulle ha förbjudit besök tidigare, säger Johan Giesecke.

Det går inte att stänga demokratier

Johan Giesecke tycker att den hårda nedstängningen av flera länder har gjort mer skada än nytta.

– Vad jag är mest rädd för är diktatoriska trender i Östeuropa, och att Viktor Orbán nu är diktator i Ungern för evigt. Där finns inget slutdatum. Samma sak dyker upp i andra länder och kan dyka upp i mer etablerade demokratier också. Jag tror att det kan bli stora förgreningar av detta som vi inte sett slutet av ännu, säger han.

ANNONS

Ett ytterligare skäl att han inte tror att längre nedstängningar av länder är en framkomlig väg, är att det inte fungerar i demokratier.

– Du kan göra det i Kina, och bevaka människors dörrar. Men i en demokrati kan du inte göra det. Efter tre, fyra veckor kommer folk att säga att jag känner ingen som haft covid-19, och nu vill jag gå ut. Nu vill jag gå till puben, säger Johan Giesecke och frågar sig hur länge européer kommer att acceptera en nedstängning, sex månader, ett år, 18 månader?

Fler följer Svenska modellen nu

I Sverige har restriktionerna hittills varit måttfulla, och fler länder börjar nu haka på den svenska coronastrategin, men de måste ta ett pinnsteg i taget ner för stegen, konstaterar Johan Giesecke.

– Danmark öppnar skolorna igen, i Österrike och Tyskland öppnar man mindre butiker, och även i Tyskland talar man om att öppna skolorna igen, säger han och tillägger att i Sverige det talas om att öppna gymnasierna så att avgångseleverna får ta studenten.

– Det är en stor sak i det här landet.

Fotnot: "Den här artikeln har uppdaterats med informationen att Johan Giesecke arbetar på konsultuppdrag för Folkhälsomyndigheten."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS