Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Genusfotograf får stöd på Facebook

En storm av upprörda Facebook-användare har skrapat ihop 15 000 kronor för att stödja genusfotografen Tomas Gunnarsson. Han krävs på skadestånd för att kritiskt ha bildciterat fotografier av mästerkocken Louise Johansson.

– Det känns helt fantastiskt att ha fått ett sådant stöd, nu är skadan läkt, säger Tomas Gunnarsson.

Karusellen startade med att mästerkocken Louise Johansson från Kungälv blev fotograferad i utmanande positioner för Arlanda Xpress tidning. På en av bilderna som är tagna av Stefan Jellheden, riktar Louise en sprutande vattenslang mot munnen.

Tomas Gunnarsson, som kallar sig genusfotograf, analyserade i ett blogginlägg, den sexistiska tonen i bilderna och för att illustrera det tog han bild på tidningsbilderna.

Kort därefter blev han kontaktad av fotografens agentur som menade att det var "otillåten examplarframställning/ tillgängliggörande av bild på hemsida, internet" och krävde honom på 24 000 kronor i skadestånd, ett belopp som senare ändrades till 15 000 kronor.

Twitterstorm

En storm av upprörda Facebook- och Twitteranvändare gick samman och i dag, ett dygn senare, har de skrapat ihop 15 000 kronor till genusfotografen.

– Jag är förvånad, samtidigt som jag ju vet att alla är för yttrandefrihet, vilket det här i grund och botten handlar om. Jag tror inte agenturen hade dragit igång det här om jag inte hade varit kritisk. Det hela har handlat om att tysta ner kritiken mer än just sakfrågan att jag bildciterade, säger han och fortsätter:

– Det är skrämmande hur de har gjort allt för att censurera mig. Jag ångrar inte att jag skrev inlägget.

När nyhetssajten Ajour frågar Eric Legge, grundare på agenturen Spectacular studios som ligger bakom stämningen, ifall de hade agerat annorlunda om bilden används i ett positivt sammanhang, svarar han:

– Bilden användes i fel sammanhang och vi måste använda de verktyg vi har för att ta bort den. Om Stefan (Jellheden red anm) säger nej till publicering spelar det ingen roll om bilderna används positivt eller negativt. Det handlar inte om yttrandefrihet, det handlar om att bilden använts olovligen.

Ångrar sig

Huvudrollsinnehavaren, kocken Louise Johansson, ångrar i efterhand att hon ställde upp på bilderna.

– Så här ett år senare med det jag lärt mig och med de erfarenheter jag fått, så skulle jag agerat annorlunda. Det är oerhört tråkigt om vissa av bilderna tolkas ur ett pornografiskt perspektiv, samtidigt ligger det hos betraktaren att tolka det man ser utifrån sina egna preferenser, säger hon till dagensmedia.se.

Och om bilderna säger hon:

– Fotografen Stefan Jellheden var den erfarne och konstnärlige fotograf som Arlanda Xpress hade anlitat för att försöka göra något extravagant i den vanligtvis sterila restaurangköksmiljön. Själv var jag då bilderna togs helt ny i situationen och förlitade mig på fotografens erfarenhet och kunnande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.