Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Överbefälhavare Micael Bydén petar en generalmajor från hans chefstjänst. Arkivbild.

Generalmajor petas från hög tjänst

Generalmajor Anders Brännström flyttas från sin tjänst sedan han kritiserat försvaret i en tidningsartikel. Enligt överbefälhavaren handlar det om bristande förtroende.

I en intervju i Dagens Nyheter sade Brännström bland annat att många förband saknar möjlighet att öva sina soldater och att materielbrist leder till att vissa förband inte kan upprätthålla önskad krigsduglighet. Även i en debattartikel i Svenska Dagbladet har Brännström tillsammans med två ledamöter i Krigsvetenskapsakademien framfört kritik mot försvaret.

Brännström kallades på fredagen till överbefälhavare Micael Bydén.

- Där fick jag veta att jag sparkas som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning där jag från och med årsskiftet arbetat med bland annat hållbarhetsfrågor och ledningsfrågor, säger han till DN.

Ingen tvekan

Enligt Brännström råder det ingen tvekan om varför han petas från tjänsten.

- Det var på grund av uttalandena i DN och debattartikeln. Det var väldigt tydligt.

TT har inte lyckats nå försvaret för en kommentar, men Micael Bydén skriver på sin blogg att skälet till att Brännström inte får behålla tjänsten är "en förtroendefråga".

"Inte lämplig"

"Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen", skriver Bydén, som hänvisar till att han fört en kontinuerlig dialog med Brännström sedan han tillträdde som ÖB 2015. "Det finns en historik kring händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut", heter det vidare.

Anders Brännström var chef för armén under åren 2013–2016. När han lämnade jobbet sade han att han upplevt en "tilltagande frustration över hur det är organiserat i Försvarsmakten" och att de olika försvarsgrenarna blivit sönderplockade på ett sätt som han hade "svårt att leva med".