"Ge Norrköping en egen valuta"

ANNONS
|

Per Almgren har en plan. Han vill minska Norrköpings arbetslöshet och förbättra ekonomin. I en motion till kommunfullmäktige i Norrköping presenterade han tidigare i veckan fyra olika förslag för att nå till sitt mål.

Miljöpartisten vill att Norrköping ska lansera den egna valuta, Nollvan. Kommunen skulle även starta en egen bank som drivs utan vinstintresse, samt ge ut en slags medborgarpeng på omkring 8000 kronor.

– Egentligen kan de heta vad som helst. Några mynt tror jag inte att man ska ge sig på att trycka upp, det blir för dyrt. Men sedlar har man gjort på andra orter där en lokal valuta införts, säger Per Almgren till Norrköpings Tidningar.

ANNONS

Almgren tror att medborgarpengen skulle motivera fler att arbeta med det som de tycker om. Han menar även att det skulle skapa fler jobb, och hänvisar till att liknande system infördes bland annat i Argentina under den svåra ekonomiska krisen i början på 2000-talet.

– Idag blir människor mer och mer skuldsatta samtidigt som färre äger mer. Det här skulle ändra på detta, säger Per Almgren.

I Höganäs finns sedan 2010 den lokala valutan Euronäs. I USA finns omkring 75 olika lokala valutor.

Hur många nollvor 8 000 kronor skulle motsvara är ännu oklart.

ANNONS