Marina Bergvall adopterade Kitty och Terry från Spanien.
Marina Bergvall adopterade Kitty och Terry från Spanien.

Gatuhundar stor smittorisk

ANNONS
|

Att ta in en hund från ett annat EU-land har varit enkelt sedan Sverige gick med i EU, bland annat har kravet på karantän tagits bort. Intresset för att "adoptera" en gatuhund från ett EU-land har ökat markant de senaste åren. Många kommer från Spanien men det kommer även hundar från till exempel Portugal, Grekland, Rumänien, Polen och Ungern.

Hur många som faktiskt förs in i Sverige på legal väg vet ingen. Det förs inget särskilt register utan man kan bara göra en uppskattning.

Marina Bergvall adopterade två hundar från Spanien för två år sedan, Kitty och Terry. Hon fick idén från en tidningsartikel. Hon hade tidigare bestämt sig för att skaffa en hund och kände att hon ville göra en insats. På organisationen SOS Animals hemsida fanns bilder på hemlösa hundar och Marina Bergvall föll för Kitty. När hon såg att hon hade en bror bestämde hon sig för att adoptera båda. Hundarna kostade 4 200 kronor, inklusive allt med transport, och vaccinationer.

ANNONS

- Nu vet jag att det finns många hemlösa hundar även i Sverige, det visste jag inte då. Kanske jag hade tagit en svensk hund i så fall, men jag tror inte det. Just de var så söta, säger hon.

"Kommer från okontrollerad miljö"

Införseln av hundar från EU-länder är fri så länge kraven på vaccination och avmaskning är uppfyllda.

Sveriges Veterinärförbund ställer sig kritiskt till att allt fler gatuhundar tas in till Sverige.

- Många vet om smuggelhundar men den legala införseln håller på att ta över. Och det är nästan lika illa. De kommer från en okontrollerad miljö där de har blivit maximalt utsatta för smitta. Många infektioner är vilande och blommar ut vid exempelvis stress. Det kan ta månader innan det bryter ut, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund.

- Det är mer kontroll på hundarna från Spanien eftersom myndigheterna där vill ha en kontroll, men det är skillnad från exempelvis Rumänien, säger han.

Enligt honom är veterinärer upprörda eftersom det inte finns någon vana och att det inte finns läkemedel till sjukdomar som kommer in.

- Mest upprörda är de för att det kommer in så pass många hundar från högriskområden.

Utbildning om parasitsjukdomar

ANNONS

På Blå stjärnan i Göteborg har man arrangerat utbildning i regionen om fler parasitsjukdomar för att veterinärer ska kunna ställa rätt dia-gnos. En orsak är att allt fler hundar kommer in i Sverige med misstänkta sjukdomar, men även på grund av klimatförändringar som gör det möjligt för vissa parasiter att överleva även i svensk miljö.

Sofia Alexandrie är volontär på organisationen SOS Animals hundgård i Spanien. Den har funnits i tio år och förmedlar adoption av övergivna hundar. För det handlar i de flesta fall inte om vilda gatuhundar utan små valpar som inte är önskvärda. Organisationen får ofta hundarna genom att någon har hittat dem dumpade i en soptunna eller så har ägaren bara ställt dem utanför grinden i en kartong, som Kitty och Terry. De allra flesta skickas till Sverige.

- Innan de skickas härifrån kastreras eller steriliseras de och får ett hundpass. Hunden får också ett chip inopererat vilket det är lag på i Spanien, som en registrering. Vi tar blodtester. Visst finns det risk att hunden är sjuk, men vi skickar inte en sjuk hund härifrån.

Det nämns också att det finns oseriösa i branschen. Det vet Sofia Alexandrie också om. Det kan handla om blodtester som inte genomförs enligt reglerna eller till och med uppfödning av gatuhundar för att man ser en business i det.

ANNONS

- Visst finns det oseriösa i branschen , precis som överallt, säger hon.

ANNONS