Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Microsoft övergav supporten av Windows XP 2014. Arkivbild.

Gammal teknik fara för svenska sjukhus

Flera svenska sjukhus använder sig av det föråldrade operativsystemet Windows XP. Användandet av operativsystemet har pekats ut som en av huvudanledningarna till att den IT-attack som lamslog den engelska sjukvården för två veckor sedan blev så omfattande, skriver Dagens Nyheter.

Enligt en kartläggning från Dagens Nyheter finns hundratals datorer med operativsystemet på de svenska sjukhusen. Falu lasarett har 98 stycken i bruk, Örebro landsting 45 och Västerbottens läns landsting 103. Merparten av de tillfrågade landstingen vill inte uppge vilket system de använder. Minst 13 sjukhus i landet använder Windows XP.

- Det kan få allvarliga konsekvenser om de är nätverksanslutna. Vi ser ju vad som hände i Storbritannien. Om leverantören enbart tillhandahåller Windows XP borde sjukhusen allvarligt överväga att byta ut den typen av utrustning, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för IT-säkerhetsavdelningen Cert-SE, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Windows XP lanserades 2001. Tillverkaren Microsoft övergav supporten av systemet 2014 och lagar inte längre några säkerhetshål i systemet.