Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Foto: TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gabriel Wikström sjukskriver sig

Gabriel Wikström är från och med fredagen sjukskriven från sitt uppdrag som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister sedan han för andra gången drabbats av utmattningssyndrom. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar tills vidare över Wikströms ansvarsområden.

I en intervju med tidningen Dagens Nyheter berättar Gabriel Wikström (S) att han från och med fredagen är sjukskriven från sitt uppdrag som sjukvårdsminister. Han har för andra gången drabbats av utmattningssyndrom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat, säger Wikström.

Gabriel Wikström drabbades som 23-åring av utmattningsdepression, vilket honom själv tog två år att återhämta sig från. Det här är inte första gången som S-ministern blir sjukskriven. I dagsläget känner sig ministern dock inte deprimerad, utan stressad och trött.

– Jag började få spänningshuvudvärk och hjärtklappning. Jag tänkte att det var något tillfälligt och att det går tillbaka. Men det har plussats på med ytterligare symtom som svårt att sova och nu på slutet har jag också haft en stor och onormal trötthet, säger Gabriel Wikström

Gabriel Wikström kommer att vara sjukskriven två veckor i taget.

– Nu är jag sjukskriven två veckor i taget. Jag ska ha vidare samtal med min läkare och det är troligt att det blir mer än två veckor, förmodligen till någon gång i sommar.

Strandhäll tar över

Annika Strandhäll (S) tar över ansvaret för sjukvården, folkhälsan och idrotten. I ett uttalande skriver hon:

"Gabriel Wikström är en duktig kollega och en god vän. Jag hoppas att han snart är tillbaka, men han måste få tid att bli bra. Därför är det också bra att han drar i bromsen tidigt. De flesta av oss känner nog någon som blivit sjukskriven en period, det kan hända oss alla – också en minister."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.