Foto: Privat

Gabriel, 31, kallades "bögjävel" och slogs blodig

Gabriel Chabo misshandlades svårt och kallades "bögjävel" av flera okända män som attackerade honom vid en parkering i Södertälje. Polisen utreder händelsen som hatbrott. – De sa "om du ska bo här ska du betala pengar, eftersom du är bög", säger han till GP.

Gabriel Chabo, 31, slogs blodig mitt på ljusa dagen vid en parkering i Södertälje i fredags, vilket SVT var först med att rapportera.

Det var när han tillsammans med sin svåger var ute på ett ärende som händelsen inträffade.

– Jag gick ut ur bilen för att ta lite luft och helt plötsligt pekade några personer på mig och gick mot mig. Det var aggressiva, hotfulla och de började kalla mig för "bögjävel". Men jag är straight, jag sa det till dem och då frågade de varför jag umgås med homosexuella personer, berättar Gabriel Chabo.

"Folk tror inte på jämställdhet"

Han är aktiv inom hbtq-rörelsen och berättar att han den senaste tiden har mottagit mycket hot på grund av det. Han berättar också att han är aktiv på sociala medier kring sitt engagemang och ofta skriver om vad han gör på dagarna.

– De sa "om du ska bo här ska du betala pengar, eftersom du är bög", och då bad jag dem att lämna mig i fred, jag sa att jag är straight och frågade vad de ville mig. Jag vill inte skapa eller ha några problem med någon.

Därefter attackerades han med våld.

– De slog mitt huvud i bildörren flera gånger och sparkade på mig, jag kan inte beskriva det. Så fort jag tänker på det så börjar jag gråta. De försökte döda mig. Mer än så kommer jag inte i håg, jag vaknade upp på sjukhuset. Jag förstår inte, vi bor i ett fritt land, vad ville de mig? De kallade mig "bögjävel" för att jag stöttar homosexuella personer, säger han och fortsätter:

– Folk tror inte på jämställdhet och att hjälpa andra. Jag förstår ingenting just nu och är fortfarande väldigt chockad efter det här.

"Vi ser väldigt allvarligt på det här"

Händelsen är polisanmäld  och polisen har vidtagit utredningsåtgärder i ärendet.

– Vi har precis fått ärendet till oss på hatbrottsgruppen. Det här rubriceras som misshandel alternativt grov misshandel och kommer att utredas som ett hatbrott. Vad jag har fått till mig ska de här personerna ha dunkat hans ansikte mot bilen. I dagsläget är det ett motivbrott på grund av sexuell läggning, säger Chari Tingman, utredare vid demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i Stockholm och fortsätter:

– Vad vi vet i nuläget är att det ska vara helt okända personer för honom. Vi ser väldigt allvarligt på det här, det är därför det har hamnat hos demokrati- och hatbrottsgruppen. Det vi ska göra nu är att försöka få tag på vittnen och prata med den brottsutsatte för att få mer information i ärendet.

"Jag vill ha mitt liv tillbaka"

Gabriel Chabo berättar att han sedan händelsen fortfarande är i chocktillstånd och ledsen över det som har hänt honom.

– Jag bor inte ens hemma för att jag vill inte att någon ska veta var jag är någonstans, jag mår inte alls bra och vill inte se mig själv i spegeln efter slagen. Min näsa är helt sne. På sjukhuset sa både läkaren och min svåger att jag var en centimeter från att dö. Det här har gått för långt, det är oacceptabellt. Jag vill ha mitt liv tillbaka, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.