200 000 kycklingar slaktas i Kronfågels slakteri i Valla – dagligen. Arkivbild.
200 000 kycklingar slaktas i Kronfågels slakteri i Valla – dagligen. Arkivbild. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Göteborgs stad stoppar produkter från Kronfågel

Göteborgs stad kommer med omedelbar verkan sluta köpa kyckling från Kronfågel, detta efter Aftonbladets avslöjande om missförhållanden på kycklingproducentens slakteri i Valla.
– Göteborgare på äldreboenden och kommunala skolor ska inte äta mat som kommer från djur som inte behandlats rätt, säger Gustaf Göthberg (M), ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden.

ANNONS
|

200 000 kycklingar slaktas i Kronfågels slakteri i Valla – dagligen. Aftonbladet har i en granskning av slakteriets arbetsmetoder nu visat allvarliga brister i hur denna slakt går till.

Det handlar om kycklingar som skållas levande och kycklingkött som smittas med ”tarminnehåll”.

Tidningen har samtalat med personer med insyn i slaktproceduren, och de pekar på allvarliga brister. Bland annat fåglar som ”sprattlar” under skållning.

”Det var helt fruktansvärt, och det var det grisigaste stället jag har sett som håller på livsmedel”, säger en av dem inslaget.

LÄS MER:Rött ljus för importerad ost i ny köttguide

Riskerar vite

Redan i november förra året uppmärksammade länsstyrelsen allvarliga brister i Kronfågels djurhållning – och att det pågått under en längre tid.

ANNONS

Kycklingproducenten har nu fått ett vitesföreläggande och riskerar därmed löpande böter om inga åtgärder görs. På detta, rapporterar Aftonbladet, har även Kronfågel haft hygieniska problem. Då har det rört sig om bakterieutbrott som lett till magsjuka.

Mats Hedlund, vd för Kronfågel, säger till tidningen att djurhållning – hur djur behandlas inför bland annat slakt – är högst prioriterat för företaget. Och att det vidtagits åtgärder efter Länsstyrelsens anmärkningar, bland annat har det investerats i ny utrustning. Installationen av denna nya utrustning har dock dröjt.

– Det är sant att vi, under en tid, haft avvikelser i vår avlivningsprocess, säger han till Aftonbladet, men fortsätter med att konstatera att man inte har problem med avlivningen på ett generellt sätt.

Vidare fortsätter Mats Hedlund med att förklara hur det är viktigt att kycklingar inte lider skada under processen, och att det är ”högst osannolikt” att detta skett i fallen som uppdagats i inslaget. Detta då kycklingarna varit ”djupt sövda”.

LÄS MER:Kravmärkt växtnäring skapar problem

Göteborgs stad stoppar alla köp

Nu har Göteborgs stad reagerat på avslöjandet. Staden har inte ett direkt avtal med Kronfågel, men producentens produkter har gått att beställa till bland annat äldreboenden och skolor. Den möjligheten begränsas nu, och betyder i praktiken att produkter från Kronfågel inte kommer gå att beställa.

ANNONS

Detta förklarar Gustaf Göthberg (M), ordförande vid stadens inköps- och upphandlingsnämnd.

– Göteborgare på äldreboenden och kommunala skolor ska inte äta mat som kommer från djur som inte behandlats rätt, säger han och förklarar att man ställer höga krav på god djurhållning.

– Och när vi fick signaler på att detta inte upprätthölls, då reagerade vi.

Även Göteborgs ordförande för grundskolenämnden Axel Darvik, (L) har uttalat sig om saken. Han kallar behandlingen av kycklingarna för ”vedervärdig”.

–Vi brukar vara stolta i Sverige att vi har en bra djurskyddslagstiftning. Kycklingarna ska ha ett bra liv hela vägen tills de serveras i våra skolor. Den här typen av hantering är helt oacceptabel, det är oetiskt och det är ett brott mot både lagen och de särskilda hållbarhetskriterier som vi har, säger Axel Darvik till Aftonbladet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS