Göteborgs-Posten nomineras till Röda Korsets Journalistpris 2023

I reportageserien "Nya Fattigsverige" får läsarna följa tre personer som drabbas hårt av den ekonomiska krisen. Nu kan reportrarna Joel Arvidsson och Anette Holmqvist prisas för sitt arbete.
– Det känns fantastiskt roligt att bli nominerad för ett så angeläget ämne, säger Anette Holmqvist.

ANNONS
|

Varje år delar Röda korset ut ett pris till en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna i kriser eller katastrofer. I år kan priset gå till GP:s politikreporter Anette Holmqvist och ekonomireporter Joel Arvidsson.

Under hösten följde de den ensamstående mamman Sanna, den kämpande studenten Tim och den uppgivna pensionären AnnSofi, i en reportageserie som blev mycket omtyckt och uppmärksammad.

– Det var mycket berörande att jobba med den här serien. De intervjuade öppnade sig verkligen och släppte in oss i sina liv och gjorde det begripligt för oss och alla andra, hur det är att leva så på marginalerna att man måste dra in på mat och vända på varenda krona, säger Anette Holmqvist.

ANNONS

Bra respons från läsarna

GP:s serie var ett samarbete mellan nyhetsredaktionen och ekonomiredaktionen. När den publicerades i höstas fick tidningen mycket positiv respons från läsarna.

– Många läsare skrev att de hade blivit väldigt starkt berörda, en del hade börjat gråta, när de läste om personerna i serien, många ville hjälpa till på olika sätt och det var också flera som delade med sig av sina egna erfarenheter av att leva med tajt ekonomi, säger Anette Holmqvist.

Vinnaren utses senare av en jury och priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

LÄS MER: Artikelserien Nya Fattigsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS