Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs nej oroar kranskommuner

Göteborgarna röstade nej till trängselskatten. Men alla som påverkas fick inte komma till tals. I kranskommunerna tycker politikerna att situationen är problematisk.

– Det västsvenska paketet är ju inte bara en Göteborgsangelägenhet. Det är vi som sitter i köer varje dag, säger Mats Werner (S), vice ordförande i Härryda kommunstyrelse.

Västsvenska paketet innefattar satsningar som involverar även kranskommunerna. GP har pratat med några av dem för att se hur de ställer sig till resultatet i gårdagens omröstning.

– Jag tycker att hela folkomröstningen är underlig. Beslutet är ju redan fattat. Och varför fick inte vi rösta? Det var inte någon folkomröstning utan en Göteborgsomröstning i en fråga som gäller hela Västsverige. Om inte Sverige i stort, säger Mats Werner.

– Jag har inte hört någon kranspolitiker som vill ha bort trängselskatten. Ingen älskar skatter, men det var det här alternativet staten gav oss. Köp det eller låt bli. Det är klart att det alltid är bättre om någon annan betalar, men ska vi låta pensionärer i Biskopsgården få en högre kommunalskatt för att låta bilisterna komma undan? Jag tycker det mest demokratiska är att betala för det man använder.

Per Ödman (M), ordförande i Kungsbacka kommunstyrelse, är lite försiktigare i sitt utlåtande.

– Jag drar definitivt inga slutsatser åt det ena eller andra hållet, men jag tror inte att kommunerna runt omkring är villiga att pynta in några pengar. Men just nu är det spekulationer och det försöker jag avhålla mig från, säger han.

Inte heller Mikael Bylund (M), ordförande i Ale kommunstyrelse, vill dra några förhastade slutsatser, men medger att situationen är besvärlig:

– Infrastruktursatsningen behövs, och om finansieringen inte håller har vi ett problem. Satsningen bygger ju på en handskakning mellan flera parter, och faller en bit måste den täckas. De har tuffa möten framför sig.

Patrik Karlsson (S), vice ordförande för kommunstyrelsen i Mölndal, är inne på samma spår.

– Konsekvensen är att man måste söka finansieringen någon annanstans. Paketet är alldeles nödvändigt för Göteborgsregionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.