Under fredagen kunde göteborgarna se Natofartyget HNLMS Rotterdam i Göteborgs hamn. Det var ett planerat besök i syfte att vila och fylla på proviant, kunde GP berätta.
Snart kan den typen av fartyg bli en vanligare syn i Göteborg.
Om Sverige går med i Nato kommer hamnen att få en stor betydelse när det kommer till bevakningen av Sverige, Norge och Finland.
Hamnen viktig
Det menar Kenneth G Forslund, riksdagsledamot från Kungälv och en av de socialdemokrater som ingått i riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys. Han är också en av de S-företrädare som reser runt i landet och samtalar med S-medlemmar, inför partiets beslut om ett Nato-medlemskap, som väntas komma på söndagskvällen.
Hur han själv ställer sig i frågan vill han ännu inte avslöja.
– Jag väntar på partibeslutet vi tar på söndag och därefter ska jag säga vad jag tycker. Jag har fortfarande några möten kvar där jag pratar med partimedlemmar, och jag vill inte att de ska se en stor ja- eller nejskylt som det första de tänker på, när jag ställer mig framför dem, säger Forslund.

Om Sverige väljer att skicka in en ansökan om medlemskap i försvarsalliansen, vilket mycket i nuläget pekar på, kommer Göteborgs hamn att få stor betydelse, menar Kenneth G Forslund.
– Göteborgs hamn är inte bara viktig för Sverige, den är oerhört viktig för både Finlands och Norges import och export. Så det är klart, skulle det vara så att vi tillsammans är medlemmar i Nato så får vi unika möjligheter att hjälpas åt att skydda hamnen, säger han.
”Total omsvängning”
Framför allt tror han att det kommer att ske genom att Natofartyg patrullerar utanför Göteborg.
– Havet utanför behöver bevakas på olika sätt. Där har vi redan ett arbete i dag men det är klart, med ett Natomedlemskap skulle det kunna samordnas bättre.
Om Sverige går med i Nato innebär det en total omsvängning av tidigare politik. Att det går så fort förklarar Kenneth G Forslund med den ryska aggressionen mot Ukraina, men också Finlands ställningstagande för Nato.
– De är oerhört oroliga för sin säkerhet och känner inte att de kan lita på Ryssland längre och ändrar därför sin säkerhetspolitik. Det påverkar oss väldigt mycket och det blir ett väldigt snabbt skeende, där det inte riktigt är vi själva som sätter tempot. Vi får anpassa oss till verkligheten.
LÄS OCKSÅ: Stenhård kritik från V: ”En ja till Nato-analys”
LÄS OCKSÅ: S ger Nato-besked klockan 18 på söndag
Missa inte det senaste om valet 2022
Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.