Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i regionen, uppmanar alla att fortsätta följa restriktionerna under påsken.  Bild: Gorm Kallestad, Anders Ylander
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i regionen, uppmanar alla att fortsätta följa restriktionerna under påsken. Bild: Gorm Kallestad, Anders Ylander

Göteborgarna: Så firar vi påsk i coronatider

Pandemi med medföljande restriktioner råder och alla experter är eniga: Påskfirandet måste äga rum i det lilla. Samtidigt är många trötta på begränsningarna eller har hunnit få sin första vaccinspruta.
Så hur firar göteborgarna påsk i år? Vi ställde frågan till fem på stan.

Trots ett oroande smittoläge har Folkhälsomyndigheten inte aviserat några hårdare restriktioner inför påsklovet. I stället är det viktigare att få folk att följa de regler som redan är på plats, anser statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är de grundläggande åtgärderna som vi har på plats som är det viktiga. Och vad vi nu behöver är en högre följsamhet – inte att lägga till ytterligare åtgärder på toppen av dem, sa han på en presskonferens förra veckan.

LÄS MER: Tegnell: Inte hårdare coronaregler i påsk

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, har också varit tydlig: Umgås bara med dina närmaste, träffa så få som möjligt och avstå onödiga resor.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

– Det måste man ha med sig nu när vi går in i påskhelgen. Vi är vana vid att fira många tillsammans, kanske med olika sällskap olika dagar. Det kan vi inte göra nu, säger han.

Från statsministern har det låtit likadant. Han menar att svenskarna måste ta ansvar på samma sätt som de gjorde inför julledigheten.

– Inga stora påskfiranden!, sa Stefan Löfven förra i veckan.

Så vad säger göteborgarna – hur blir det med påskfirandet i år?

LÄS MER: Regeringen inför påsk: ”Inga stora firanden!”

Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Jasmin Gottschlag med Vera Gottschlag, 3,5 år

– Vi kommer bara att ta det lugnt och inte ha något särskilt firande. Jag har en dotter i Oslo så henne går det ju inte att träffa. Vi kanske träffar min andra dotter som bor i Alingsås, hon jobbar inom vården och är vaccinerad.
Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Timur Khalitov med Alisa Khalitov, 4 år

– Jag flyttade till Sverige från Ryssland för två år sedan och detta med att fira påsk är nytt för mig. Förra året var första gången, men jag firade inte så mycket, mer än att man var ledig. I år har jag också semester och kommer leka med min dotter varje dag.
Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Malin Burman med Adelie Burman, 2 år

– Vi ska inte fira alls i princip, utan bara vara hemma. Kanske pynta lite, men inte mer än så. Vanligtvis åker vi till mina föräldrar som bor i en annan stad och firar med släkten där, men så blir det inte i år.
Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Reine Öst

– Jag är inte så mycket för detta med högtider. De är så många nu och jag tror knappt folk vet varför man firar dem. Jag vill helst att det ska vara som vilken dag som helst, fast det är bra att man är ledig. Något ägg eller så med närstående kommer jag nog inte undan i och för sig.
Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Elin Fältjäger med Love Fältjäger, 4 år

– Vi ska vara hemma i Göteborg och umgås med den närmaste familjen och kanske mormor på avstånd. Om vädret tillåter det är vi nog utomhus och tar fram grillen, så man får lite högtidskänsla i alla fall.

LÄS MER: Test: Påskens godaste ägg var brunt

LÄS MER: Sex annorlunda utflykter i påsk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.