Göteborgare laddar för SSU-kongress

ANNONS
|

SSU-kongressen startar på fredagen och de rekordmånga ombuden från Göteborg, 22 stycken, har haft tio träffar för att lägga upp planerna. Vi är väl förberedda, meddelar distriktsordförande Linus Glanzelius på tåget upp mot Stockholm.

Vad är den viktigaste frågan för er?

– Vi tror på en socialdemokrati i takt med tiden: en jämlikhet med en individuell frihet. Och så är jobben också en viktig fråga.

Hur vill ni skapa fler jobb?

– Vi vill ha ett kunskapslyft i välfärden, att staten satsar pengar för att utveckla välfärden och de som jobbar där. Det kan skapa fler jobb. Och det behövs kunskapslyft även i privata sektorn.

ANNONS

Hur ska fler unga få jobb när arbetslösheten biter sig fast?

– Grundproblemet är att många unga lämnar gymnasieskolan utan betyg. Här måste man satsa redan i grundskolan. Sen har vi sommarjobben där vi vill ha en jobbgaranti i kommunerna, så att unga får in en fot på arbetsmarknaden.

Behövs SSU gentemot moderpartiet?

– Verkligen, vi vill vara en blåslampa samtidigt som vi vill komma med konstruktiva lösningar. Som att ungdomar som blivit arbetslösa senast efter 90 dagar ska erbjudas jobb eller utbildning.

Hur stort är det politiska intresset bland unga i Göteborg?

– Jättestort, det är en stor missuppfattning att unga inte skulle vara intresserade av politik. Men många vill i dag inte köpa hela paketet. Där måste vi möta frågor som engagerar unga och få dem aktiva. Vi kan länka deras perspektiv till en helhetsbild.

Fyra hektiska dagar på SSU-kongressen i Täby väntar. Hinner ni koppla av?

– Nej, det blir full aktivitet hela tiden. De har tydligen något spa i anslutning till kongressen. Men dit hinner vi inte.

ANNONS