Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rossana Dinamarca, Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson är några av de namn som nämnts i diskussionen om vem som ska ta över som partiledare Vänsterpartiet. Bild: Lars Pehrson, Magnus Hjalmarson, Anders Wiklund
Rossana Dinamarca, Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson är några av de namn som nämnts i diskussionen om vem som ska ta över som partiledare Vänsterpartiet. Bild: Lars Pehrson, Magnus Hjalmarson, Anders Wiklund

Göteborg ser gärna en mer radikal partiledare

Jakten på en efterträdare till Jonas Sjöstedt, som avgår som Vänsterledare i vår, har inletts. Göteborgsdistriktet vill gärna se en mer radikal linje, övriga distrikt i Västsverige efterlyser en ledare som fortsätter på den inslagna vägen.

Under onsdagen meddelade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att han inte ställer upp till omval vid paritets kongress i maj. Nu inleds ett arbete i partidistrikten, som via sina kongressombud, ska rösta fram nästa partiledare.

Göteborg har en distriktskongress i början av februari, där frågan om vem man ska nominera kommer upp.

– Våra föreningar har redan börjat jobba intensivt med nomineringar och jag räknar med att vi kommer att nominera en kandidat, men vem det blir vet vi inte än, säger John Edström, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

Står för en mer radikal linje

Vilken profil vill ni se på en ny partiledare?

– Det är ingen hemlighet att Göteborg har stått för en mer radikal linje. Det gör vi fortfarande, samtidigt som vi tycker att partiledningen visat att vi är ett skarpt oppositionsparti de senaste veckorna. Det är en glädjande utveckling.

Övriga distriktsordföranden i Västsverige – Fyrbodal, Sjuhärad, Halland och Väst – är samtliga mer inne på att det är viktigt att fortsätta jobba i den riktning Jonas Sjöstedt och den nuvarande partiledningen stakat ut.

Elise Norberg Pilhem, ordförande i Fyrbodal, som varit med i partiet i 45 år säger att hon nästan är i chock efter avgångsbeskedet. En bättre ledare än Jonas Sjöstedt har partiet aldrig haft, menar hon. Och hon vill att arvet efter honom förvaltas.

Dadgostar förhandsfavorit

Även Anette Holgersson, ordförande i distrikt Väst, säger att det är viktigt att fortsätta på den inslagna vägen.

– Det tycker jag – och det visar opinionssiffrorna också att det är rätt väg, säger hon.

Flera namn har redan nämnts som möjliga efterträdare. Flera politiska bedömare pekar ut riksdagsledamoten och vice partiordföranden Nooshi Dadgostar som det mest självklara valet. Även den ekonomisk politiske talespersonen Ulla Andersson har nämnts, liksom EU-parlamentarikern Malin Björk samt den tidigare partitoppen Rossana Dinamarca.

Att det blir en kvinna tycks många ta för givet. Bland distriktsordförandena i väst går åsikterna i sär. John Edström, Göteborg och Jonny Wester, Halland, säger båda att de hoppas att det blir en kvinna.

– Vi är ett parti som betonar feminismen. Det är på tiden att vi får en kvinnlig partiledare igen, säger Jonny Wester.

Ser helst en riksdagsledamot

Christin Stormvall, Sjuhärad, säger att det vore roligt med en kvinna. Men det är inte det viktigaste.

– Det viktiga är att det blir en bra person, säger hon.

Anette Holgersson, ordförande i distrikt Väst håller med,

– Det viktigaste är att det blir en person med rätt kompetens.

Bland distriktsordförandena är det få som överhuvudtaget vill kommentera de namn som nämnts i diskussionerna. Istället vill de avvakta och se vilka som kommer att finnas till förfogande och vad medlemmarna har att säga.

Ett par av dem GP talat med tycker att det är viktigt att den nya partiledaren sitter i riksdagen, andra menar att man inte kan begränsa urvalet till den gruppen.

– Det är klart att det skulle förenkla, men det är inget krav, säger John Edström.

Bara Jonny Wester i Halland lyfter fram en personlig favorit.

– Jag hoppas på Ulla Andersson. I och med att det handlar så mycket om att vara ett känt ansikte tror jag på henne, säger han.

LÄS MER: Daniel Bernmar vill se en kvinna som Vänsterpartiets ledare

LÄS MER: Andra i Vänsterpartiet delar inte Sjöstedts lugn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.