Frågan om rysk gas blev snabbt aktuell när Ryssland invaderade Ukraina.
Frågan om rysk gas blev snabbt aktuell när Ryssland invaderade Ukraina. Bild: Ida Marie Odgaard

Göteborg energi levererar mest rysk gas i Sverige

Av Sveriges sju gasbolag är Göteborg energi det företag som levererar mest rysk gas, enligt en enkät som TV4 Nyheter har genomfört.
– Man önskar att det fanns ett snabbt sätt att undvika rysk gas, säger Daniel Stridsman på Göteborg energi.

ANNONS
|

TV4 har frågat de sju företag som levererar gas i Sverige hur mycket rysk gas de har i sin gasblandning, uppskattningsvis. Enligt svaren är det Göteborg energi som levererar mest rysk gas i mixen: 15 procent.

– Nu så tycker man ju att det är jättetråkigt och man önskar att det fanns ett snabbt sätt att undvika rysk gas. Men det är ju väldigt svårt att göra det, säger Daniel Stridsman, affärschef på Värme och Kyla på Göteborg energi, till tv-kanalen.

Jämförelsevis svarade till exempel EON 10 procent, Apportgas 5 procent och Varberg Energi 0 procent. Varbergs siffra beror på att man inte längre använder sig av naturgas, där det blandas in rysk gas, utan enbart använder svensk eller dansk biogas.

ANNONS

Göteborg energi menar dock att de skulle behöva bygga fler produktionsanläggningar om företaget skulle kunna leverera gas med hjälp av enbart biogas.

LÄS OCKSÅ: Fria ord: Sätt stopp för rysk gas – starta Gobigas igen

LÄS MER:Beskedet: Då betalas elprisstödet ut till göteborgarna

LÄS MER:Nu kommer elprisstödet – så får du pengarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS