Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Perssons ja inget vallöfte

Göran Perssons ja till en ändring av fildelningslagen är inget vallöfte. Går det att lita på svaren i de direktsända utfrågningarna av partiledarna?
Göran Persson svarade i SVT:s partiledarutfrågning på frågan om lagen om nedladdning av upphovsrättsskyddad musik bör ändras. Hans jakande svar är inget vallöfte, inget löfte alls.
- Nej, säger justitieminister Thomas Bodström, det är det inte. Det pågår en utredning som vi ska avvakta innan vi agerar.

Ändå var det inte med förvåning Thomas Bodström tog emot Göran Perssons besked. På frågan om det finns någon risk att väljarna ser svaret som ett löfte, svarar Thomas Bodström.
- Man ska se det som att Göran Persson vill nå ut med att vi värnar artisternas rätt till ersättning, säger Thomas Bodström.

Efter att tv-kamerorna släckts efter debatten i söndags kväll fick Göran Persson följdfrågor vars svar tittarna missade. Han sa då till GP:s reporter PA Rehn:

"Jag gjorde väl bort mig, misstänker jag, men jag har inte förstått mig på alla dessa typer som är så vansinnigt upprörda. Jag kan förstå att vi ska skydda artisterna, men jag har ingen som helst lust att skydda skivbolagen. I alla andra sektorer i samhället när det sker tekniska genombrott får man göra anpassningar...Men här ska man sätta sig på rumpan och säga "nej, nu har varenda kille och tjej en dator och kan vara med och dela filer - men det ska dom inte få göra. Det kommer inte att fungera som politik."

Utredningen av den drygt ettåriga fildelningslagen är en konsekvens av den kritik mot hur den kriminaliserar nedladdning av upphovsrättsskyddad musik, även för privat bruk.

- Vi ska främja de lagliga alternativen och se över lagstiftningen.Om det finns bättre alternativ än den nuvarande lagen så välkomnar jag dem, säger Thomas Bodström.

Ett annat av Göran Perssons svar som en del förvånades över var att det kan bli aktuellt att se över strängare straff för grova brottslingar.
- Det är inte konstigt, hans uttalande bygger på att vi redan gett Riksåklagaren i uppdrag att utvärdera den praxis som råder vid påföljderna efter grova brott. Slutsatserna kan utmynna i en reform av påföljderna, säger Thomas Bodström.

Ytterligare frågetecken dök upp under debatten. Ett handlar om uppgörelsen kring kärnkraften (se artikel ovan), ett annat om moderaternas och Alliansens syn på avgifter på boklån.

Vid partiledardebatten i TV 4 i torsdags uppfattades Fredrik Reinfeldts svar som ett ja till avgifter på boklån. Men varken moderaterna eller de andra partierna i Alliansen föreslår enligt Roberta Alenius, pressekreterare hos moderaterna, något sådant.
- Hans svar i torsdags var helt enkelt otydligt, eller rättare sagt, Fredrik Reinfeldt svarade på om det ska införas avgifter på försenade boklån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.