Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göran Persson både kompis och fiende

STATSMINISTERN: Göran Persson är ständigt tillgänglig för journalister och spännande att intervjua. Men han har sina favoriter och drar sig inte för att recensera journalister inför andra journalister.
Denna månad går Göran Persson in i sitt
tionde år som partiordförande och statsminister. Medier har han umgåtts med sedan sin tid som kommunalpolitiker i Katrineholm och vid det här laget är hans erfarenhet enorm.
En politisk reporter som länge följt Göran Persson är Lena Smedsaas, som på 1980-talet var GP:s riksdagsreporter och sedan 1990 är reporter och politisk kommentator på Tv 4. GP publicerar i dag utdrag ur hennes kapitel i antologin om Göran Persson, Makten framför allt (Wahlström & Widstrand), som ges ut nästa vecka .
Utöver de egna erfarenheter Lena Smedsaas delar med sig av från maktens kulisser har hon intervjuat kolleger och hon ger en blandad bild av statsministern och hans förhållande till medierna. Inte minst visar hon hur Göran Persson intuitivt har utvecklat en skicklig och pragmatisk mediestrategi.
I den ingår att han vill ha kontroll över hur han framställs på bilder. Han ogillar till exempel att bli fotograferad när han äter eller stiger in i eller ut ur en bil. I kontakterna med skrivande journalister han hans missnöje med kritiska frågor vid ett par tillfällen resulterat i sämre behandling eller hot om att så skulle ske.
Samtidigt är Göran Persson en favorit bland journalisterna. Medan företrädaren Ingvar Carlsson aldrig trivdes kameror och bandspelare är Göran Persson nästan alltid tillgänglig för improviserade pressmöten och han svarar på de frågor han får. Dock finns det kvinnliga reportrar som noterat att han föredrar att tala med andra män.
I samband med enskilda intervjuer passar Göran Persson ofta på att småprata med journalisterna, och får därmed möjlighet att förmedla mänskliga bitar av sig själv. Ingen svensk statsminister har talat med journalister på det sätt som Göran Persson gör, konstaterar Lena Smedsaas.
I boken, där ett 15-tal journalister, forskare och opinionsbildare medverkar, skriver Ursula Berge från tankesmedjan Agora att Göran Persson kommer att gå till historien som en av de kraftfullaste statsministrar som socialdemokratin har presterat.
Han kommer däremot inte att skrivas in i historien för det han åstadkom, utan för den han var, anser Lena Mellin, journalist på Aftonbladet.
Ledarskapskonsulten Barbro Dahlbom-Hall kritiserar hans ledarstil, en stil som hon anser legitimerar en manlig buffelstil inom hela toppskiktet i svenskt samhällsliv. Hon talar också om hans tärande karisma, som tär på dem som kommer nära honom. Ledare som blir framgångsrika vill också ge makt till andra. Men Göran Persson drar allt till sin person, anser hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.