Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Lambertz vill ha ersättning efter tiden i häkte. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT
Göran Lambertz vill ha ersättning efter tiden i häkte. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Göran Lambertz stämmer staten efter häktningen

Toppjuristen Göran Lambertz satt häktad misstänkt för våldtäkt i drygt två veckor. Nu kräver han en miljon kronor i ersättning av staten, rapporterar Expressen.

På tisdagen meddelade Åklagarmyndigheten att våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ner, då brott inte kan styrkas. Den förre justitiekanslern släpptes då ur häktet, där han suttit misstänkt på sannolika skäl.

Senare under eftermiddagen höll han en egen pressträff, där han berättade för medier att han kommer stämma staten för hur han behandlats.

Begär en miljon kronor

Expressen har nu tagit del av Göran Lambertz handskrivna stämningsansökan och uppger att han kräver en miljon kronor i ersättning efter ränta.

”Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar”, skriver Göran Lambertz, enligt Expressen.

Skrevs av Lambertz i häktet

Han skriver vidare att skälet till det höga beloppet är för att staten inte ska kunna undvika rättegång, genom att helt enkelt betala ut ersättningen.

Handlingen ska ha författats under tisdagen, då Göran Lambertz alltjämt satt häktad.

LÄS MER: Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.