Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gömde sig efter misstänkt knivmord - knivhögg en man till

Mannen i 20-årsåldern misstänks för att ha huggit ihjäl sin barndomsvän med en kniv. Efter knivmordet höll han sig undan från polisen - då ska han, enligt misstankarna, ha utsatt en annan man för ett mordförsök. – Det högst anmärkningsvärt att han tre veckor senare, som jag påstår i alla fall, sätter kniven i en annan person, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson.

Idag, onsdag, startade rättegången mot en man i 20-årsåldern som är misstänkt för ett mord, två mordförsök och tre olaga hot.
Mordet ska ha ägt rum på en gata i Helsingborg den 23 februari. Offret är en barndomsvän till den åtalade.
– (Offret) var en vän till mig, har han själv sagt i förhör.
Men enligt åklagaren ska de av någon anledning inte ha varit sams de senaste åren.

LÄS MER: Jagades av misstänkte mördaren - blev själv häktad

Höggs flera gånger med kniv

I förundersökningen framgår det att offret och en kompis till honom sprang på den åtalade mannen på kvällen.
– Och det blev en konfrontation mellan de här två direkt. Han, killen där säjer typ: "Va fan gör du här?", eller någonting. Och de går häftigt mot varandra. Aggressivt, berättade kompisen i förhör.
Han berättade hur han sedan såg hur den åtalade mannen tog fram en kniv och högg offret flera gånger.
Vittnet har berättat att han därefter själv jagades av knivmannen. På sin flykt ska han ha snubblat och då kom den åtalade fram till honom.
– Jag trodde typ jag skulle dö då, började han och fortsatte
– Han satte kniven mot halsen på mig och hotade mig.
Vittnet berättade att mannen sa något i stil med: "Du vet inte vem du bråkar med. Du ska få som fan för detta".

LÄS MER: Brand i misstänkte mördarens bostad

Fick hjälp av kompisar att fly

Efter mordet ska den åtalade mannen ha blivit upphämtad av två kompisar, enligt åklagaren. De ska sedan ha åkt till Ljungby. Under flera veckor ska den misstänkte mördaren ha gömt sig i en av kompisarnas bostäder, enligt åklagarens misstankar.
Åklagaren tror också att en av kompisarna gett mannen ett smeknamn och att han ska ha uppmanat andra att inte berätta om smeknamnet.
Kompisarna står åtalade för skyddande av brottsling, grovt brott. Åklagaren gör bedömningen att männen "tillsammans och i samförstånd uppsåtligen hjälpt (den mordåtalade) att fly från brottsplatsen varigenom de motverkat att brottet (mord) skulle beivras".
Den ena kompisen har sagt att de hämtade knivmannen för att han ska ha ringt och sagt att han blivit attackerad och försvarat sig. Nu behövde han hjälp att fly.
Den andra kompisen har sagt att det var bestämt sedan tidigare att de skulle åka till Ljungby för att spela datorspel.

LÄS MER: Meddelandet efter mordet: "Jag högg ner honom"

Knivhögg ytterligare en under flykten

Under tiden som den mordåtalade mannen höll sig undan från polisen misstänks han ha knivhuggit ytterligare en person. Händelsen utspelade sig i Ljungby den 14 mars.
– Det som är särskilt flagrant är att han, om han nu har dödat någon, oavsett om det är uppsåtligt som jag säger eller om man kan åberopa nödvärn så är det högst anmärkningsvärt att han tre veckor senare, som jag påstår i alla fall, sätter kniven i en annan person, säger kammaråklagare Thomas Elofsson.
Enligt åtalet träffade kniven offret i sidan och åklagaren rubricerar brottet som mordförsök.

Det var detta brott som dagens förhandling handlade om.
Mannen förnekar brott.

Rörande mordet säger han att det rörde sig om en nödvärnssituation.
– Han vidgår att han har kommit i delo med målsägaren men han förnekar ju att han skulle ha mördat honom. Det har handlat om en nödvärnssituation. Han blev först själv attackerad, har advokat Johan Sederholm, mannens advokat sagt tidigare.

Polisen spårade fram mannen

Polisen lyckades spåra den nu åtalade mördaren till Småland där han senare greps. Då hade det gått tre månader sedan mordet.
– Han insåg ju att det hade hänt något som var väldigt obehagligt. Att han lämnade Helsingborg kanske inte hade enbart med detta att göra, säger Johan Sederholm om varför hans klient höll sig undan. Mer vill han inte kommentera det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.