Gävlebocken på sin nya tillfälliga plats vid invigningen på Rådhusesplanaden i Gävle.
Gävlebocken på sin nya tillfälliga plats vid invigningen på Rådhusesplanaden i Gävle. Bild: Mats Åstrand/TT

Gävlebocken invigd på ny plats

Gävlebockens belysning har tänts – på ny adress för första gången i dess 56-åriga historia.
Den nya placeringen har också krävt extra säkerhetsåtgärder, enligt bockens talesperson.

Julstämningen har infunnit sig i Gävle efter att den 13 meter höga Gävlebocken har invigts av curlingspelaren och OS-medaljören Sara McManus.

I stället för den traditionella placeringen på Slottstorget i stan, står Gävlebocken i år på Rådhusesplanaden några minuter bort. Flytten är tillfällig och beror på bygget av ett nytt kulturhus vid Slottstorget.

– Han står och blickar upp mot rådhuset och Gävle slott, säger Gävlebockens talesperson Anna-Karin Niemann som vittnar om stor uppslutning vid invigningen.

Den muntra hemmapubliken fick även njuta av musik framförd av artister som Chris Kläfford och Wiktoria Johansson.

Klarat sig 19 gånger

Under sina 56 år har bocken fått stå oskadd endast 19 gånger. Han har brunnit 30 gånger och blivit utsatt för annan skadegörelse sju gånger.

Niemann säger att man i år har vidtagit extra säkerhetsåtgärder på grund av den nya placeringen. Vilka dessa är kan hon inte gå in på.

– Vi har fört en dialog med ansvariga myndigheter, räddningstjänsten och polisen.

Lokala medier skriver att Gävlebockens flytt gör att en bockbrännare skulle kunna dömas för mordbrand, enligt åklagare. Niemann kan inte spekulera i rättsliga frågor, men konstaterar att det är ett allvarligt brott att bränna ner bocken.

I fjol brändes bocken ner av en 40-årig man från Kalmar. Han dömdes till fängelse i sex månader för grov skadegörelse. Han tvingades även betala 109 000 kronor till Gävle kommun.

Vändande trend?

Bocken har brunnit fler gånger än den har fått stå kvar oskadd men under de senaste sex åren har bocken klarat sig fyra gånger.

– Vi hoppas på att det är en vändande trend, säger Niemann.

Man kan också följa Gävlebocken på Twitter. Den 25 november publicerade han en bild på sig själv med texten "I'm bock baby".

Invigningen av Gävlebocken brukar samla omkring 10 000–12 000 besökare.

Förhoppningsvis får bocken stå kvar till den 2 januari.

Fakta: Gävlebocken

Bocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger tre ton, är 13 meter hög och sju meter lång.

Den första bocken uppfördes 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

Bocken har brunnit fler gånger än den har fått stå kvar oskadd. Minst sju gånger har den utsatts för andra attentat.

1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

Till varje bock går det åt 56 halmmattor á 5 meter, 1 600 meter snöre, 1 200 löpmeter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.

Fakta: Gävle kommun