Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Julen börjar ju i Gävle, am I right?", sade Clara Henry vid invigningen av Gävlebocken.

Gävlebocken invigd av Henry och Moreaus

En av våra främsta julsymboler – Gävlebocken – är invigd.

13 meter hög och tre ton tung. Årets upplaga av den stora bocken reste sig över folkvimlet medan ett luciatåg sjöng stämningsfulla jullåtar bland lysande stjärnor.

Komikern och programledaren Clara Henry, som ledde invigningen, berättade att det har tagit ungefär 1 000 timmar, en lastbil fylld med hö, 600 meter snöre och 12 000 knutar för att få ihop den ståtliga bocken.

- Jag har aldrig känt en bock som är så känd och så bra på PR, han har ju till och med ett eget twitterkonto, sade Henry.

Förutom en del lokala förmågor uppträdde även Gävles symfoniorkester, idoldeltagaren Alva Brodin och musikern Kalle Moreaus under invigningen den första advent.

Enligt Gävle kommun kommer säkerheten runt bocken att vara hög under hela december. Bocken bevakas dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårdar. Dessutom har en taxistation flyttats till torget för att skapa mer rörelse.

De flesta Gävlebockar som ställts upp under åren har blivit nedbrända, i fjol fick den dock stå kvar hela säsongen.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en uppgift om hur många bockar som byggts genom åren. Uppgiften har strukits eftersom den är osäker.