Hans Petersson Hammer.
Hans Petersson Hammer.

Göteborgs-Posten värvar Hans Petersson Hammer från Uppdrag granskning

Göteborgs-Posten fortsätter sin satsning på grävande journalistik. Hans Petersson Hammer, redaktör på Uppdrag granskning, blir GP:s grävchef.
– Det är jätteroligt att komma tillbaka till en redaktion som satsar så mycket på det jag brinner för, en självständig oberoende journalistik som har som ambition att ta reda på vad någon vill dölja, säger han.

ANNONS
|

Göteborgs-Postens fokus på den undersökande journalistiken har resulterat i ett antal utmärkelser de senaste åren. Till årets Guldspade har GP, efter att ha vunnit två år i rad, ännu en gång blivit nominerade.

I höst börjar den prisbelönta reportern Sofia Boo på GP:s grävavdelning och nu är det även klart med nästa förstärkning samtidigt som grävavdelningen växer.

Hans Petersson Hammer, redaktör på Uppdrag granskning, återvänder till GP, den här gången till den nyinrättade tjänsten som chef för grävavdelningen.

– Med den här nya tjänsten på GP:s redaktion kommer vi att kunna ta nästa steg med vår undersökande journalistik och vi kan inte tänka oss någon bättre person än Hans Petersson Hammer att axla den här rollen. Vi är väldigt glada över att ha fått den här möjligheten, säger Johan Sköld, redaktionschef på GP.

ANNONS

Har lett internationella samarbetsprojekt

På Uppdrag granskning har Hans Petersson Hammer bland annat arbetat med granskningar som lett till att skattebetalarna i Västra Götaland och Skåne sluppit betala miljarder för ickefungerande datasystem. Han har också lett internationella samarbetsprojekt där man kunnat visat hur svenska storföretag underblåst och skapat mutkulturer utomlands.

– Jag är stolt över att ha varit en del av det som Uppdrag granskning representerar. En redaktion där ingenting är heligt, och allt är värt att granska, säger Hans Petersson Hammer och fortsätter:

– Min övertygelse är att de medier som i längden överlever är de som talar med en egen röst, som skapar en igenkännbar identitet. GP är där i dag men kan bli ännu bättre på att, i alla genrer och ämnen, välja att berätta det som ännu är okänt.

”Våra läsare uppskattar vår granskande journalistik”

Under 2020 hade Göteborgs-Posten sin starkaste prenumerationstillväxt sedan 70-talet och har de senaste åren utökat redaktionen med ett 30-tal tjänster. Tidningen är också den enda storstadstidningen som fortsatt att öka sin räckvidd efter coronapandemins inledning.

– Vi har under flera år konsekvent satsat på journalistiken och våra fortsatta framgångar säkrar att vi kan fortsätta på den inslagna vägen. Vi vet också att våra läsare uppskattar vår granskande journalistik och ser vilken skillnad den kan göra i samhället. Därför känns det glädjande att vi nu kan göra den ännu bättre, säger Christofer Ahlqvist, Göteborgs-Postens chefredaktör.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS