Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av årets mottagare av Nobels fysikpris, fransmannen Gérard Mourou, kritiseras för sin medverkan i en film med lättklädda kvinnor. Arkivbild.

Fysikpristagare med i lättklädd film

En av årets mottagare av Nobels fysikpris, fransmannen Gérard Mourou, har hamnat i blåsväder. Orsaken är en film på Youtube från 2013 där han dansar med lättklädda kvinnor, rapporterar SVT Vetenskap.

Filmen gjordes för att presentera forskargruppen bakom ett projekt, kallat Extreme Laser Infrastructure, i en tävling. Mourou ses i filmen dansa omringad av kvinnliga kollegor som kastar av sig sina laboratoriekläder.

En av nobelpristagarens forskarkollegor, Christian Rödel, berättar för SVT att filmen blev ett stort samtalsämne bland studenter och forskare inom laserfysik.

- Laserfysikområdet domineras av män och när en senior professor och förebild som Gérard Mourou gör en sådan video skadas forskningsfältet påtagligt, säger Rödel till tv-kanalen.

Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) tar avstånd från filmen.

- Den representerar en kvinnosyn som Kungliga Vetenskapsakademien inte står bakom, säger KVA:s ständige sekreterare Göran K Hansson.