Fyra utmaningar för Ebba Busch Thor

ANALYS: De är små och ständigt hotade av nedflyttning. Under fredagen samlas KD-politiker för att debattera, dansa och försöka hitta en väg framåt.

ANNONS
|

I helgen håller Kristdemokraterna sina kommun- och landstingsdagar. KD-politiker från hela landet ska diskutera välfärdens utmaningar, lyssna på terrorexperten Magnus Ranstorp och skaka loss till schlagersångaren Magnus Carlsson, som i programmet beskrivs som "mångfacetterad". Ungefär som KD skulle man kunna säga.

Sedan Ebba Busch Thor tillträdde har partiets familj- och vårdprofil suddats till. Efter den nya partiledarens krav på Jasplan mot IS i Almedalen förra året har KD kallats bombhöger. Samtidigt har u-svängen i migrationspolitiken, som inleddes redan av Göran Hägglund, fullföljts av Ebba Busch Thor. Och i stort sett samtliga riksdagspartier.

Det lilla partiet är i dag splittrat i minst lika många fasetter som Magnus Carlsson. Det handlar inte bara om kärnfamiljskonservativa mot regnbågsliberala eller om en bistånds- och civilsamhälleskramande vänsterflygel mot en amerikanskt influerad höger.

ANNONS

I det vakuum som uppträdde i samband med partiledarbytet försöker några, med ungdomsförbundets Sara Skyttedal som tydligast exempel, att skapa sig en personlig plattform. När hon korkar upp champagne och skriker "Decemberöverenskommelsen har fallit" är det inte i första hand KD hon marknadsför, utan sig själv.

Ebba Busch Thors stora utmaningar är nu att:

• samla ihop partiet

• staka ut en gemensam kurs

• se till att KD växer

• samordna KD med övriga Allianspartier inför valet 2018

Inga små uppgifter, precis.

I partiets valanalys konstateras att medlemmarna rankar familjepolitik och vårdfrågor som KD:s flöten, medan avsaknaden av en "relevant" politik för integration/invandring och "pensionärsskatten" var sänken. De som valde KD listade dock ekonomi, skola, sysselsättning, vård och äldreomsorg som viktigast för sitt partival. En inte obetydlig del röstade dessutom på KD av taktiska skäl.

Familjepolitik är en gammal profilfråga för KD. Problemet är att väljarna inte bryr sig om den. Visst kan en grupp engagera sig för vårdnadsbidrag, men den är liten och blir ändå besviken när Alliansens arbetslinje ska gälla.

Under regeringstiden blev KD starkt kopplat till vård- och äldrefrågor. Det är frågor som topprankas av väljarna. Det är också frågor där rapporter om missförhållanden återkommer och upprör. Problemet för Göran Hägglund och hans parti inför valet 2014 var att få bilderna av ett väl fungerande vård- och äldresverige (tack vare KD) att gå ihop med bilden av en krackelerande välfärd. Svaret från KD blev att vilja förstatliga sjukvården. Knappast en valvinnare.

ANNONS

I valanalysen slår man fast att vårdfrågorna "tjänade partiet väl" men att konfliktnivån var för låg för att nå utanför kärnväljarna. Det vi har sett sedan valet är ett försök att hitta nya frågor för partiet. De hårdare frågorna, som migration, ekonomi och brott och straff, ses som "potentialfrågor" för partiet. Och ligger man oftare under än över riksdagsspärren i opinionsmätningar behöver man förstås göra något.

Risken är att den grupp i partiet som gömmer flyktingar och vill ha generöst bistånd hellre än stridvagnar på Gotland känner sig främmande. Höger-vänsterdimensionen är laddad i KD. Många vill se partiet som ett alternativ till denna skala och blev upprörda när Ebba Busch Thors placerade KD till höger.

Några kommer att sjunga med när Magnus Carlsson sjunger "Kom hem. Vi börjar om igen". Men de är knappast tillräckligt många för att bygga ett framgångsparti.

Fakta: KDs kommundagar

  1. KD:s kommun- och landstingspolitiska dagar hålls i Västerås.
  2. Rubriken är Välfärdens utmaningar.
  3. KD tar inga tunga beslut under detta tvådagarsmöte. Här handlar det om föreläsningar, seminarier och workshops.
  4. Fredag klockan 12 håller Ebba Busch Thor tal.
ANNONS